Bosna i Hercegovina     | 22.04.2021. 13:52 |

Održana sjednica Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog osnova za pokretanje postupka za zaključivanje Sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2018.-2020. za 2020. godinu između Evropske komisije, Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.

Ukupni procijenjeni troškovi ovog programa aktivnosti iznose 1.270.588 eura, s doprinosom Evropske unije 1.080.000 eura, a preostalih 190.588 eura osigurat će korisnici granta, uglavnom niži nivoi vlasti.

Programsko područje u Bosni i Hercegovini sastoji se od 56 općina, a u Crnoj Gori od 14 općina.

Ukupni ciljevi programa su društveno-ekonomski razvoj i jačanje susjedskih odnosa u prekograničnom području kroz provođenje aktivnosti prekogranične saradnje. Specifični ciljevi uključuju promoviranje zapošljavanja, mobilnost radne snage i socijalne i kulturne prekogranične inkluzije, zaštitu životne sredine i smanjenje negativnih uticaja klimatskih promjena, te podršku turizmu i kulturnom i prirodnom nasljeđu.

Period izvršenja ovog sporazuma o finansiranju je 12 godina od stupanja na snagu, dok je period operativnog provođenja šest godina.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen direktor Direkcije za evropske integracije BiH.   

PRIPREMA DOKUMENTACIJE

Vijeće ministara BiH dostavit će Državnoj agenciji za istrage i zaštitu informacije i dokumentaciju o preduzetim mjerama i aktivnostima u vezi s pandemijom Covida-19 u BiH, uključujući i preduzete mjere osiguranja i nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva BiH protiv virusa korona.

Ministarstvo civilnih poslova će u saradnji s institucijama koje su učestvovale u postupku osiguranja i nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva BiH protiv virusa korona pripremiti i Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH dostaviti informaciju sa svim relevantnim dokumentima u vezi s postupkom osiguranja i nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva BiH protiv Covida-19.

Državna agencija za istrage i zaštitu je, postupajući po zahtjevu Tužilaštva BiH, nakon prijave grupe građana, zatražila od Vijeća ministara BiH određenu dokumentaciju u pogledu nabavke vakcina, počevši od 18. septembra 2020. godine – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

NEMA SAGLASNOSTI

Vijeće ministara BiH, sa pet glasova za i pet protiv, nije usvojilo Informaciju o preduzetim mjerama s ciljem aktiviranja zaštitnih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Evropske unije (EU), koju je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dopunilo nakon tehničkog sastanka sa delegacijom Evropske komisije, održanog 15. aprila 2021. godine.   

Vijeće ministara BiH izjasnit će se o ovoj informaciji u drugom krugu glasanja.

NEMA SAGLASNOSTI O TAČAKAMA U VEZI SA ISELJENIŠTVOM

Vijeće ministara BiH u drugom krugu glasanja sa četiri glasa za i šest protiv nije donijelo Pravilnik o evidenciji naučnog i poslovnog iseljeništva i istaknutih pojedinaca u iseljeništvu iz Bosne i Hercegovine.

Na isti način nije usvojena ni Informacija Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice pod nazivom „Uloga i potencijal iseljeništva iz BiH u razvoju turizma u BiH“.

U drugom krugu glasanja nije postignuta saglasnost u vezi sa Informacijom o organizovanim susretima sa iseljeništvom iz Bosne i Hercegovine i saradnji sa diplomatsko-konzularnom mrežom BiH u svijetu u kontekstu razvijanja odnosa sa iseljeništvom.

Takođe, uz četiri glasa za i šest protiv u drugom krugu glasanja nije postignut konsenzus u vezi sa donošenjem Odluke o usvajanju pravila za prenos znanja, vještina i iskustava iz iseljeništva u institucije i javne ustanove u BiH.

USVOJEN PRAVILNIK O KORIŠTENJU SLUŽBENIH SPECIJALIZIRANIH VOZILA

Vijeće ministara BiH donijelo je Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih specijaliziranih vozila Ministarstva vanjskih poslova BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) BiH, a u skladu s ranije usvojenim Pravilnikom o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Pravilnikom su detaljno regulisani broj službenih specijaliziranih vozila Ministarstva vanjskih poslova, uslovi nabavke, način korištenja, te određivanje osoba s pravom njihovog korištenja.

Ministarstvo raspolaže sa osam službenih specijaliziranih vozila, od čega su dva teretna vozila više srednje klase i šest putničkih vozila više srednje klase. Službena specijalizovana vozila Ministarstva, između ostalog, mogu se koristiti za prevoz diplomatske pošte, arhiva DKP-a BiH te informatičke opreme i materijala.

Istovremeno se specijalizirana putnička vozila koriste za prijevoz delegacija u BiH i svijetu i ispunjavanje drugih obaveza u skladu s protokolom Ministarstva ili drugih nadležnih organa BiH, odnosno u slučaju iskazane potrebe institucija BiH, naročito po zahtjevu Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

U 56 DKP-a BiH je ukupno 115 službenih specijaliziranih vozila, od čega se 56 vozila srednje klase i 55 niže srednje klase koriste za redovno obavljanje poslova DKP-a, te četiri specijalizirana vozila više srednje klase za doček delegacija.

STRANCI ZAPOSLENI U BiH NEMAJU ZNAČAJNIJI  UTICAJ NA TRŽIŠTE RADA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo je Platformu zapošljavanja stranaca u BiH, koja predstavlja okvirni i bazni dokument u vezi sa zapošljavanjem stranaca u BiH.

Cilj Platforme je uspostavljanje kontinuiranog praćenja svih segmenata koji imaju uticaja na zapošljavanje stranaca u BiH, kao i jačanje međuinstitucionalne saradnje svih institucija koje prate, nadziru, zapošljavaju ili posreduju u zapošljavanju stranaca.

Platforma potvrđuje jasno opredjeljenje institucija BiH u praćenju tokova radnih migracija u BiH. 

U skladu sa Ustavom BiH, oblast rada i zapošljavanja, pa tako i zapošljavanje stranaca u BiH, u nadležnosti su entiteta i Brčko Distrikta BiH, koji su pravno regulisali ovu oblast posebnim zakonima, dok su politika i regulisanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila u nadležnosti  institucija BiH.

Prema službenim podacima, broj zaposlenih stranaca u BiH nema značajniji kvantitativni uticaj na tržište rada u BiH, jer je udio godišnjeg broja zaposlenih stranaca u BiH u odnosu na prosječan broj zaposlenih lica u BiH u 2018. godini iznosio 0,4 posto.

U narednom periodu nophodno je, između ostalog, usklađivanje zakonskih rješenja o zapošljavanju stranaca u BiH na svim nivoima sa rješenjima u zemljama Evropske unije. Istovremeno je neophodno kontinuirano praćenje iskazanih potreba poslodavaca za nedostajućom radnom snagom i potreba za stranom radnom snagom.

Ministarstvo sigurnosti, Agencija za rad i zapošljavanje BiH, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Federalni zavod za zapošljavanje, JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i Zavod za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH pristupit će realizaciji zaključaka i preporuka iz dokumenta, u skladu sa svojim nadležnostima.

POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJ O OCJENJIVANJU DRŽAVNIH SLUŽBENIKA

Vijeće ministara BiH upoznato je sa zbirnim izvještajem Agencije za državnu službu BiH o ocjenjivanju državnih službenika u institucijama BiH za period juli - decembar 2020. godine.

Izvještaj obuhvata 56 institucija koje su završile proces ocjenjivanja, a ukupno je ocijenjeno 1.645 državnih službenika, dok je 240 državnih službenika neocijenjeno.

Ukupna prosječna ocjena u institucijama BiH je 3.67 - „naročito uspješan“, a takvu ocjenu za rad dobila su 1.324 državna službenika, njih 310 ocijenjeno je „uspješnim“, 10 je dobilo ocjenu „zadovoljava“, a jedan državni službenik je negativno ocijenjen ocjenom „ne zadovoljava“.

Obaveza ocjenjivanja državnih službenika najmanje jednom u šest mjeseci propisana je Pravilnikom o načinu ocjenjivanja rada državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo