Bosna i Hercegovina     | 21.04.2021. 17:18 |

Podžić i Ahmić na konferenciji članica A-5 'Doprinos žena miru i sigurnosti'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i generali inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić u srijedu, 21. aprila, sudjelovali su u radu virtualne Konferencije na visokoj razini zemalja članica Američko-jadranske povelje (A-5) na temu „Doprinos žena miru i sigurnosti: Naučene lekcije i budući izazovi”.

Zbog pandemije COVID-19 konferencija je održana u on-line formatu, a organizirali su je Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, koja je sada predsjedavajuća članica Američko-jadranske povelje, u povodu 20. obljetnice Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 Žene, mir i sigurnost.

Rezolucija UNSCR 1325 promovira rodnu jednakost, poboljšanje statusa i veću zastupljenosti žena u institucijama i organizacijama obrane i sigurnosti, definiranje najboljih metoda za ostvarivanje rodne jednakosti u strukturama oružanih snaga, kao i promoviranje rodne jednakopravnosti u međunarodnim mirovnim operacijama.

Nakon uvodnih riječi nekadašnje predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i izvršne ravnateljice Georgtown instituta za žene, mir i sigurnost veleposlanice Melanne Verveer, na prvom panelu na razini ministara obratili su se govornici iz Hrvatske, BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i  SAD-a. Ministar Podžić tom je prigodom istaknuo da je Bosna i Hercegovina prva država u regiji koja je usvojila Akcijski plan za provedbu Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a te da je jedna od 19 zemalja u svijetu koje su usvojile ovaj plan.

On je istaknuo da je poseban fokus na podizanju svijesti, informiranju i obuci pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, ne samo na nacionalnoj razini već i na međunarodnom planu kroz tečajeve u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC). Kao dio mjera za provedbu Rezolucije 1325, MO i OS BiH su se pridružile inicijativi OS Ujedinjenog Kraljevstva u Mreži načelnika zajedničkih stožera “Žene, mir i sigurnost”. U tom, okviru, 2019. godine u BiH je održana međunarodna konferencija, koja je rezultirala usvajanjem konkretnih zaključaka, a na osnovu kojih je formirana radnu grupa i razvijen sveobuhvatni Dinamički plan za provedbu zaključaka Konferencije.

„Također, provedena je sveobuhvatna rodna analiza koja je rezultirala sa 51 konkretnom preporukom i prijedlogom za poboljšanje stanja u ovoj oblasti. Rezultati su pokazali veliki napredak OS BiH, što je vidljivo i kroz rast procenta zastupljenosti žena u OS koji danas iznosi 8 posto, a koje su zastupljene na svim razinama zapovijedanja i nadzora,” rekao je ministar Podžić.

Kao primjer dobre prakse, naveo je i da se broj žena koje su se prijavile za prijem u OS značajno povećao, tako da se procenat žena na časničkoj obuci u periodu od 2016. - 2019. godine kretao od 12 do 25 posto.

Na panelu na razini ekseprata, iskustva MO i OS BiH predstavio je generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta