Magazin     | 21.04.2021. 12:12 |

Za biciklizam u Beču 21 projekt u 2021.

FENA Saopćenje

BEČ/SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Bolji uslovi za bicikliste, povezanost okruga biciklističkim stazama, ceste pogodne za biciklizam te zatvaranje svih praznina u biciklističkoj mreži, koraci su koje je najavila članica bečke vlade, resor za inovacije, urbanističko planiranje i mobilnost, Ulli Sima.

Samo ove godine Beč će pokrenuti 21 projekt u cilju unapređenja biciklizma u gradu.

Sigurna i ugodna vožnja biciklom spada u prioritete austrijske prijestolnice, gdje udio biciklističkog saobraćaja neprestano raste. To potvrđuje i ovogodišnji investicioni program za biciklizam, koji je predstavila Ulli Sima.

- Biciklizam doživljava procvat u našem gradu i sretna sam zbog sve većeg udjela biciklista. U prethodnoj godini udio biciklističkog saobraćaja povećan je sa sedam na devet posto. Pandemija koronavirusa je biciklizam sigurno učinila privlačnijim, ali trend ka većem biciklističkom saobraćaju bio je očit i prije korone, što je dobra vijest za Beč koji teži statusu uzornog ekološkog grada - kazala je Sima.

Prema izvještaju o mobilnosti za 2020. stanovnici glavnog grada Austrije su se u 46 posto slučajeva prilikom obavljanja svakodnevnih obaveza odlučivali za bicikl ili hodanje. Bicikl se za vrijeme pandemije pokazao kao najotpornije prijevozno sredstvo i uprkos svim mjerama stanovnici Beča su sve češće stajali na pedale, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana