Ekonomija     | 21.04.2021. 11:44 |

Nove tehnologije Energoinvesta rješenja za razvoj lokalnih zajednica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Inžinjeri kompanije Energoinvest d.o.o. osmislili su inovativna rješenja poput pametne rasvjete, senzora za otpad, pametnih parkinga, brojača saobraćaja i ljudi, mjerača zagađenosti zraka, a koja su predstavljena načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću kao moguća rješenja za tu općinu.

"Smart City" ideje Hadžibajriću je prezentovala direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, koja je kazala da je Energoinvest uveo ovu praksu kako bi lokalnim zajednicama pokazali mogućnosti uvođenja nove tehnologije "Smart City" i rješenja koja bi doprinijela razvoju općina.

Nakon obilaska "show rooma" u kojem su pokazana konkretna rješenja pametne javne rasvjete i mjerača zagađenosti zraka, održana je prezentacija u "Blum labu", mjestu gdje je Energoinvest razvio pametna rješenja i gdje veliki broj mladih inžinjera kontinuirano radi na novim, inovativnim idejama.

"Blum lab" Energoinvest je pokrenuo prije nekoliko godina, a riječ je o laboratoriji koja predstavlja kombinaciju informatičke, tehnološke i edukativne radionice. Nazvana je po osnivaču i prvom direktoru Energoinvesta, kasnije i gradonačelniku Sarajeva Emeriku Blumu.

- Realizacija Smart City rješenja bi doprinijela kvaliteti života naše lokalne zajednice, olakšala građanima i turistima, ali i samoj lokalnoj zajednici i našim uposlenicima. Danas smo u Energoinvestu vidjeli ideje za kontrolu čistoće zraka, pitanja rasvjete, kontrolu i odvoz otpada i drugo. Želimo odmah reagovati, te će se naša Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica povezati sa inžinjerima Energoinvesta kako bi našli najbolja rješenja - izjavio je  Hadžibajrić, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Hadžialjević je kazala da Energoinvest želi pokazati građanima Sarajeva kako se neke stvari mogu raditi ovdje, a ne da se po iste ili neke slične ideje ide u inostranstvo.

Energoinvest je prije nekoliko dana obilježio 70. godišnjicu od osnivanja.  Kompanija trenutno realizuje projekte u Tanzaniji, Alžiru, Etiopiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Jedna su od rijetkih velikih kompanija koja je opstala u ratnim i poratnim vremenima, te i dalje predstavljaju jednu od najrespektabilnijih kompanija u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!