Bosna i Hercegovina     | 20.04.2021. 15:42 |

BH novinari osudili prijetnje upućene novinaru Hadžoviću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje koje je novinaru Eldinu Hadžoviću uputio Vahid Hota, pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- Nakon što je Hadžović 10. aprila ove godine na portalu Prometej.ba objavio tekst pod naslovom 'Kako je gradonačelnica Sarajeva pala na prvom ispitu: Nisu srpski zločinci, nego Vojska RS-a', a koji su kasnje prenijeli brojni portali, pomenuti Hota mu je putem Facebooka poslao poruku izrazito prijetećeg sadržaja u kojoj, uz brojne psovke i uvrede, Hadžoviću prijeti 'šamaranjem' i 'lomljenjem prstiju čekićem' - navode "BH novinari" u saopćenju za javnost.  

Iz Udruženja podsjećaju kako se uvidom u Facebook profil Vahida Hote može vidjeti da je riječ o "pripadniku Oružanih snaga BiH, što ovaj slučaj prijetnji novinaru čini još šokantnijim i ozbiljnijim".

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju da su otvorene prijetnje pripadnika OSBiH nedopustive, te da predstavljaju ugrožavanje sigurnosti novinara i atak na slobodu medija, mišljenja i govora.

- Zabrinjavajuće je da osobe poput Vahida Hote, kojima profesionalna dužnost nalaže da štite podjednako sve građane Bosne i Hercegovine, njihova prava i slobode, koriste ovakav vokabular i otvoreno prijete fizičkim nasiljem nad novinarima samo zato što se ne slažu s njihovim stavovima i tekstovima - navodi se u saopćenju.

BH novinari smatraju kako "takvo ponašanje pojedinaca ne samo da predstavlja krivično djelo, nego baca ljagu na sve pripadnike Oružanih snaga BiH koji svoj posao obavljaju profesionalno, odgovorno i poštujući zakone".

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima o ovom slučaju obavijestit će nadležne policijske organe s zahtjevom za hitno pokretanje istrage o prijetnjama upućenim novinaru Hadžoviću.

- Također, o ovim prijetnjama obavijestit ćemo i predstavnike OSBiH, od kojih zahtijevamo istragu protiv Vahida Hote i poduzimanje sankcije prema ovom pripadniku Oružanih snaga koji je prijetio novinaru fizičkim nasiljem, čime je ugrozio njegovu sigurnost i profesionalna novinarska prava - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo