Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 20.04.2021. 15:15 |

Mjere pomoći za korisnike kredita za stambeno zbrinjavanje boraca (VIDEO)

FENA

TUZLA, 20. aprila (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila uslove, način i postupak ostvarivanja prava na privremene mjere za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa za korisnike kredita za stambeno zbrinjavanje boraca i članova njihovih porodica.

Ministar za boračka pitanja TK Fedahija Ahmetović kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je kantonalna vlada tokom 2011., 2012., i 2013. godine odobrila povrat na beskamatna sredstva za boračku  populaciju i članove njihovih porodica u iznosi od 4.1 milion KM. Ova sredstva su dodjeljivana za stambeno zbrinjavanje pripadnika boračke populacije i njihovih porodica.

Od spomenutih sredstava ostao je iznos od oko 600.000 KM, koji još nije uplaćen.

Današnjom Odlukom predviđeno je da borci i članovi njihovih porodica, koji su korisnici kredita za stambeno zbrinjavanje po projektima Ministarstva za boračka pitanja TK i imaju zaključene ugovore sa poslovnom bankom, mogu koristiti moratorij, odnosno odgodu u otplati kreditnih obaveza na rok do 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva.

Zatim, produžen je krajnji rok za otplatu kredita na rok maksimalno do 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva, prilagođavanje plana otplate srazmjerno smanjenju prihoda domaćinstva uz makismalno produženje roka do 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva.

Ahmetović je naglasio da će svi oni koji imaju problema s vraćanjem kreditnih sredstava putem banke uraditi plan reprogramiranja i odgode otplate kredita.

Također, za korisnike kredita predviđen je prestanak obračunavanja i naplate zateznih kamata u periodu dok traje pandemija, a maksimalno do 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Pogledajte https://fena.ba/video/5746

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1NJarQrzay5ozz2AqBQmnjxo0I8QVd-EM?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'