Bosna i Hercegovina     | 20.04.2021. 14:07 |

Otvoren kabinet za CT u Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 20. travnja (FENA) - Kabinet za CT otvoren je u utorak u Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku, a, kako je rečeno, to će osigurati bržu i kvalitetniju dijagnostiku, te adekvatnije uvjete liječenja pacijenata.

Direktor Bolnice Emir Abdulović kazao je novinarima da je CT dijagnostika do sada nedostajala toj zdravstvenoj ustanovi, što je, često, i bio razlog duže hospitalizacije pacijenata.

- Ovaj CT aparat pomoći će nam u bržem postavljanju dijagnoze, a, time će biti i smanjeno opterećenje na bolnicu. Imamo brojne planove, poput otvaranja onkološkog odjela, što je privremeno zaustavila panedmija, a za to nam treba dobra oprema i stručan kadar. Bez CT aparata sve bi to išlo teže, tako da možemo reći da smo sada, u tom smislu, i 'pokriveni' - kazao je Abdulović.

Nabavka CT aparata financirana je sredstvima koje su osigurali Ministarstvo zdravstva Srednjobosanske županije (SBŽ), Vlada Švicarske posredstvom UNDP-a, te Bolnica za plućne bolesti i TBC.

Ministar zdravstva SBŽ-a Anto Matić kazao je novinarima da je riječ o trećem CT aparatu u bolnicama u toj županiji, koji je, kako je naveo, koštao više od pola milijuna maraka.

Matić je pojasnio kako je Ministarstvo izdvojilo 125.000 maraka, oko 100.000 američkih dolara osigurano je u okviru zajedničkog projekta Vlade Švicarske i UNDP-a, dok je ostatak novca izdvojila Bolnica.

- Ovo je jako značajno za liječenje pacijenata, ali i za osoblje koje će moći raditi na najmodernijem uređaju. Pokušavamo napraviti ambijent u kojem neće biti čekanja na CT dijagnostiku, odnosno kako bi svi naši osiguranici, ukoliko se za to ukaže potreba, na dnevnoj bazi mogli imati CT snimku - dodao je Matić.

Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu otvorena je 1948. godine u Travnik te od tada uspješno pruža zdravstvene usluge. Od početka pandemije koronavirusa, ova bolnica ima ključnu ulogu u SBŽ-u, te se u njoj liječi najveći broj oboljelih od covida-19.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'