Svijet     | 19.04.2021. 21:46 |

Tedros: Pandemija se može staviti pod kontrolu u predstojećim mjesecima

FENA Internet

ŽENEVA, 19. aprila (FENA) - Svijet može staviti pod kontrolu globalnu pandemiju COVID-19 u predstojećim mjesecima ukoliko pošteno raspoređuje resurse, izjavio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na brifingu za novinare u ponedjeljak.

Aktivistica protiv klimatskih promjena Greta Thunberg, pridružujući se brifingu kao virtualna gošća iz Švedske, obrušila se na "vakcinski nacionalizam" i kazala je da je nemoralno da bogate zemlje daju prioritet svojim mlađim građanima za vakcinaciju pred ranjivim grupama u zemljama u razvoju.

- Imamo sredstva da stavimo ovu pandemiju pod kontrolu u nekoliko mjeseci, ukoliko ih primjenimo konzistentno i pravedno - izjavio je čelnik WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je, ipak, također izrazio zabrinutost "alarmantnom stopom" kojom se COVID-19 širi među onima u dobi od 25 do 59 godina širom svijeta, moguće i zbog pojavljivanja mnogo zaraznijih varijanti.

Trebalo je devet mjeseci da dostignemo cifru od milion preminulih, četiri mjeseca da dostignemo dva miliona i tri mjeseca da dostignemo tri miliona - kazao je Tedros, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo