Svijet     | 19.04.2021. 19:06 |

Kuba dobija novog čelnika nakon povlačenja Raula Castra

FENA Internet

HAVANA, 19. aprila (FENA) - Kuba je u ponedjeljak obilježila kraj jedne ere transferom vlasti s porodice Castro, koja je bila na čelu zemlje šest decenija, na prvog civilnog čelnika u historiji te komunističke zemlje, Miguela Diaz-Canela.

Dok Raul Castro (89) odlazi u penziju, on je predao poziciju apsolutne vlasti prvog sekretara Komunističke partije Kube Diaz-Canelu (60), koji je već kubanski predsjednik od 2018.

- Devetnaesti april, historijski dan - objavio je u tweetu novi čelnik, hvaleći "utemeljiteljsku i rukovodeću" generaciju Komunističke partije Kube zbog predaje vlasti.

Izbor Diaz-Canela na partijskom kongresu, iako unaprijed poznat, označava prekretnicu za zemlju od 11,2 million ljudi, od kojih mnogi nisu imali drugog čelnika osim nekoga od braće Castro.

Fidel Castro, još duboko cijenjen kao otac i spasilac nacije, predvodio je zemlju od 1959. do 2006. godine, kada se razbolio i njegov brat Raul je preuzeo vlast. Fidel Castro je preminuo u 2016.

Diaz-Canel i neki drugi članovi izvršnog organa Komunističke partije rođeni su nakon revolucije koju su predvodila braća Castro u 1950-im, koja je u 1959. dovela do svrgavanja diktatora Fulgencia Batiste.

Kongres Komunističke partije održan je 60 godina nakon što je Fidel Castro proglasio Kubu socijalističkom državom, i višedecenijskog sukoba sa Sjedinjenim Državama koje su uvodile sankcije protiv Kube od 1962.

Kongres je također obilježio šest decenija neuspjele invazije u Zalivu svinja antirevolucionarnih Kubanaca u egzilu, uz podršku CIA, prenosi AFP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'