Regija     | 19.04.2021. 17:18 |

Egipatske snage sigurnosti ubile trojicu sumnjivih militanata

FENA Internet

KAIRO, 19. aprila (FENA) - Egipatske snage sigurnosti ubile su trojicu sumnjivih militanata optuženih da su napali hrišćanske Kopte i izveli egzekuciju 62-godišnjeg muškarca na sjevernom Sinaju, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova u ponedjeljak.

Sumnjivi militanti ubijeni su u razmjeni vatre i dio su ćelije koja planira napade na Kopte, njihovu imovinu i mjesta molitve, navodi ministarstvo u saopćenju. Ono nije spomenulo gdje su se sukobi desili.

Islamistička pobuna proširila se na sjeveru Sinajskog poluotoka nakon egipatskog vojnog svrgavanja predsjednika države Mohameda Mursija iz pokreta Muslimansko bratstvo u 2013.

Napadi velikog obima urijedili su se, ali su militanti u savezništvu s Islamskom državom promijenili taktiku suočeni s vojnom kampanjom protiv njih. Oni su privremeno zauzeli sela u blizini Bir al-Abda prošlog ljeta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je ćelija koju su napale snage sigurnosti bila umješana u ubistvo Nabila Habashija, koji je otet u Bir al-Abdu na sjeverozapadu Sinaja u novembru.

Snimak koji je objavio ogranak Islamske države, Sinajska pokrajina, na kanalu Telegram u subotu prikazuje Habashija koji daje izjavu da je bio zatočen tri mjeseca i 11 dana.

Također ga prikazuje kako kleči na koljenima u pustinji prije nego što ga je ubio jedan od trojice ljudi obučenih u crno koji su stajali iza njega.

U posljednjim je mjesecima uočen rast broja incidenata u kojima se napadaju hrišćani na zapadnom Sinaju, među kojima su ubistvo drugog civila i otmica još četvorice, sudeći po Sinajskoj fondaciji za ljudska prava, nezavisnoj posmatračkoj grupi, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta