Svijet     | 24.04.2021. 11:45 |

Leshem: Stručna osposobljenost ljekarskih timova ključna kod liječenja teških Covid pacijenata

FENA Lejla Nuhanovic

SARAJEVO/TEL AVIV, 24. aprila (FENA) - Najvažnija stavka u liječenju pacijenata koji imaju teški oblik Covida je stručna osposobljenost ljekarskih timova na jedinicama intenzivne njege, smatra izraelski doktor Eyal Leshem, koji je u razgovoru za Fenu govorio o liječenju Covid pacijenata.

Doktor Leshem je specijalista infektivnih bolesti i interne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tel Avivu i primarijus Medicinskog centra Sheba, jedne od najprestižnijih bolnica na svijetu.

On ističe da se iz brojnih rasprava o upotrebi respiratora vrlo često izostavlja jedno ključno pitanje.

- A to je važnost obučenosti medicinskog osoblja koje liječi pacijente teško oboljele od Covid-19. Da bi efikasno liječili pacijenta koji pati od teškog oblika Covida i koji je na respiratoru, potreban vam je zaista stručan tim na jedinicama intenzivne njege. Potrebni su vam ljekari i medicinske sestre koji su stručni za internu medicinu i intenzivnu njegu - kaže Leshem.

Poučen iskustvom svoje bolnice, Leshem naglašava da su u Izraelu uradili odličan posao na početku pandemije vezano za primjenu respiratora.

- Na početku pandemije prošle godine, mi smo imali više hiljada mehaničkih respiratora, ali oni resursi koji su nam nedostajali su bili ljekari i medicinske sestre. Vi možete staviti osobu oboljelu od Covida na respirator, ali ako nemate stručno osoblje koje će liječiti tog pacijenta onda to neće imati velikog efekta. Ovo su veoma zahtjevni pacijenti za liječenje - pojašnjava doktor Leshem.

Komentarišući koji je najefektivniji raspored rada za liječenje Covid pacijenata, naglasio je da su za svaku smjenu potrebne dvije medicinske sestre, koje bi se smjenjivale svakih osam sati s obzirom na to da su ovi pacijenti zahtjevniji od drugih pacijenata na intenzivnoj njezi.

- Dakle, s jedne strane su vam potrebne tehnike napredne mehaničke ventilacije pacijenata. Međutim, ono što smo također otkrili je da pacijenti s teškim oblicima Covida, kojima su srce i pluća već počeli otkazivati, moraju biti stavljeni na ECMO aparat - kaže izraelski stručnjak.

ECMO aparat služi za vantjelesnu membransku oksigenaciju i predstavlja najnapredniju vrstu aparata za održavanje života. Ovaj aparat vadi krv iz tijela i cjevčicama ga vodi do dijela mašine koji se kolokvijalno naziva „umjetna pluća“ gdje se krv čisti od ugljen-dioksida, a obogaćuje kisikom nakon čega se drugim setom cjevčica krv vraća u tijelo.

Doktor Leshem ističe da je ECMO aparat teži za korištenje od mehaničkog respiratora i potrebna je još veća stručnost.

- Na početku pandemije smo stavljali pacijente na respiratore, ali su nam umirali jer nismo imali dovoljno ECMO aparata - pojašnjava dr.Leshem.

Istaknuo je važnost dobre alokacije resursa kod liječenja pacijenata oboljelih od teških oblika Covida, kazavši da je najvažnija stavka dovoljno stručno osoblje.

- Kada znate broj zdravstvenih radnika i broj kreveta na intenzivnoj njezi, sljedeći korak je da kreirate algoritam koji će odrediti koji će pacijenti biti priključeni na mehaničku ventilaciju. Recimo, za veoma stare pacijente, koji nemaju velike šanse za oporavak čak i ako ih stavite na mehaničke respiratore, najbolje je da budu stavljeni u palijativnu njegu - kaže dr.Leshem.

Govoreći o razlikama između respiratora koji se koriste u različitim vrstama slučajeva intenzivne njege, on je kazao da postoje naprednije verzije respiratora koje nisu iste one koji se koriste za traumatološke pacijente.

- Da ne bih ulazio u stručne detalja, glavna razlika je što kod naprednije vrste respiratora postoji smanjena mogućnost za oštećenje pluća, a to je nešto što moramo izbjeći po svaku cijenu kod pacijenata oboljelih od teških oblika Covida - upozorava on.

Upitan koliko često se respiratori koriste van pandemije, Leshem je govorio da se broj pacijenata kojima je potreban respirator značajno povećao.

- Ne mogu govoriti za druge medicinske centre, ali u Shebi, koja ima kapacitet od dvije hiljade kreveta, oko 50 pacijenata je bilo stavljeno na respiratore u jednom prosječnom danu prije pandemije Covida. Tokom pandemije, taj broj se povećao za dodatnih 20 pacijenata - kaže primarijus Medicinskog centra Sheba.

Lesham je u razgovoru za Fenu zaključio da je kod liječenje teških oblika Covida najvažnije da se pacijenti stavljaju na mehaničke respiratore na osnovu jasnih indikacija.

- Ako birate pacijente koji će biti stavljeni na mehanički respirator na osnovu podataka i dokaza, i ako imate dovoljno obučeno osoblje, naravno da ćete spasiti brojne mlađe zdravije pacijente, koji su oboljeli od teških oblika Covida. Dosta smo naučili od početka pandemije. U prvom talasu nismo znali kako se najbolje nositi s Covid pacijentima, ali sada smo razvili protokole koji su omogućili smanjenje smrtnosti od teških oblika Covida uz pomoć respiratora i ECMO aparata - zaključuje on.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo