Svijet     | 19.04.2021. 09:18 |

Macron: Razgovori s Rusijom moraju biti oštri i jasni

FENA Internet

PARIZ, 19. aprila (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je "neprihvatljivo" da ruski vojnici bivaju raspoređivani duž istočne granice Ukrajine i pozvao na oštar stav protiv prijetnje novom vojnom agresijom iz Moskve.

- Današnja situacija i nivo napetosti na granici apsolutno su kontraproduktivni i neprihvatljivi - rekao je Macron u intervjuu u nedjelju.

Iako je bio za ubrzanje diplomatskih napora za ublažavanje tenzija, Macron je rekao da razgovori s Moskvom moraju biti "jasni i oštri".

- Mislim da moramo definisati jasne granice s Rusijom. Ovo je jedini način da budemo kredibilni. Mislim da sankcije same po sebi nisu dovoljne, ali sankcije su dio paketa - rekao je Macron za američki televizijski kanal CBS.

Macron je jedan od čelnika koji najviše insistira na diplomatskim naporima da se ublaži najnoviji ukrajinski sukob, prenosi dpa.

U petak je održao razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim. Troje čelnika su tražili da Rusija povuče trupe i zatražili da se ponovo ispoštuje fragilni prekid vatre na istoku Ukrajine.

- Novi razgovori na nivou konsultacija s francusko-njemačkim posredovanjem planirani su za ponedjeljak - kazao je Zelenski.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'