Svijet     | 18.04.2021. 15:46 |

Rusija planira oštre kontra mjere Češkoj zbog protjerivanja diplomata

FENA Internet

MOSKVA/PRAG, 18. aprila (FENA) - Rusija je u nedjelju odbacila optužbe da ruske špijunske službe stoje iza eksplozije u skladištu municije u Češkoj nazivajući ih neutemeljenim i apsurdnim, a zbog njih je Češka najavila da će protjerati 18 uposlenika ruske ambasade.

Češka je saopćila da je obavijestila saveznike NATO-a i Evropske unije o sumnji na rusku umiješanost u eksploziju, koja je usmrtila dvije osobe, a o tome će se razgovarati i na sastanku ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak.

Protjerivanja i navodi Češke pokrenuli su njihov najveći spor s Rusijom od kraja komunističke vladavine 1989. godine, kada je Prag desetljećima bio pod dominacijom Moskve.

Češka je protjerala uposlenike ruske ambasade u subotu nakon što je kazala da su istrage povezale rusku obavještajnu službu s eksplozijom u skladišta municije udaljenom 300 km istočno od Praga.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da su češke optužbe apsurdne jer je Prag prethodno za eksploziju optužio vlasnike skladišta, a Moskva će uzvratiti na takvu odluku Češke.

- Poduzet ćemo mjere koje će prisiliti autore ove provokacije da u potpunosti razumiju svoju odgovornost za uništavanje temelja normalnih veza između naših zemalja - stoji u saopćenju Ministarstva.

Kako navode ovaj neprijateljski potez bio je nastavak niza antiruskih akcija koje je Češka poduzela posljednjih godina. Optužili su Prag da nastoji udovoljiti Sjedinjenim Američkim Državama nakon uvođenja nedavnih američkih sankcija Rusiji.

Češki ministar unutrašnjih poslova i vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Jan Hamaček rekao je medijima da istražitelji vjeruju da je eksplozija 2014. godine trebala ciljati pošiljku oružja koja je trebala napustiti skladište.

Najavio je da će Prag tražiti pomoć od Moskve tokom daljnje istrage, ali ne očekuje da će naći na kooperativnost.

U nedjelju je EU potvrdila da će se češki spor s Rusijom riješiti tokom prethodno zakazane video konferencije ministara vanjskih poslova u ponedjeljak. Sjedinjene Države i Velika Britanija pružile su punu podršku Češkoj, saveznici NATO-a, u sporu s Rusijom.

Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv Rusije u četvrtak zbog miješanja u prošlogodišnje američke izbore, cyber hakiranje te situacije u Ukrajini, što je Moskvu navelo na odmazdu.

Incident iz 2014. godine neočekivano se ponovno pojavio u vrijeme duboke osjetljivosti u češko-ruskim odnosima, javio je Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo