Stranačke aktivnosti     | 18.04.2021. 11:38 |

Saopćenje za javnost DNS

FENA Saopćenje

Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH nikada nisu informisali Narodnu skupštinu Republike Srpske o provođenju zaključaka u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH, iako su to trebali učiniti još prije godinu dana. To je navedeno u odgovoru na poslaničko pitanje Nenada Nešića koji je predsjednika NS RS Nedeljka Čubrilovića pitao da li su još uvijek na snazi zaključci NS RS sa Desete posebne sjednice.

Naime, 17.februara 2020.godine, NS RS obavezala je predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da predlože Zakon o Ustavnom sudu BiH i prestanku mandata stranih sudija, te da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište Republike Srpske.

NSRS zatražila je da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH obavijeste NS o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

''Nepoštovanjem zaključaka, deklaracija, rezolucija NS RS, ne samo da se postavlja pitanje digniteta zakonodavne vlasti, nego i vladavine demokratskih načela i vladavine prava, što ugrožava same ustavne temelje Republike Srpske. Ako najviši funkcioneri RS ne poštuju akte koje donose, zašto bi onda građani poštovali bilo koji zakon?'', kaže Nenad Nešić komentarišući odgovor iz NS RS.

Poslanik DNS-a u PD PS BIH Nenad Nešić podsjeća da je NS RS, 21.oktobra 2015.godine, usvojila i zaključak da će se o svakom aktu u institucijama BiH prvo izjasniti nadležni odbori NS RS.

''To su izgleda bili zaključci za tadašnju vlast SDS i PDP u institucijama BiH jer od 2019. godine ni članovi kolegijuma PS BiH iz RS, ni predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, nikada nisu zatražili mišljenje odbora NS RS. Dakle, oni koji su usvojili zaključke, danas ih ignorišu, i time ruše dignitet najviše institucije RS''.

Nešić upozorava da ovakva situacija može dovesti do građanske neposlušnosti jer su ugroženi temelji vladavine prava.

''Zašto bi građani poštovali zakone, ako akte NS RS ne poštuju njihovi donosioci? Kako bi bilo da sudovi kažu, eto više nećemo suditi po ovim zakonima nego po onim iz doba Kraljevine SHS? Ovakvo ponašanje dovodi do potpune pravne nesigurnosti i napravilo je anarhiju. Srpsku ne ugrožava ni Incko, ni SDA, koliko ovakvo ponašanje'', zaključuje Nešić.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana