Bosna i Hercegovina     | 17.04.2021. 13:23 |

U Sarajevu održani protesti u organizaciji pokreta 'Ženski marš'

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Mirna protestna šetnja pod nazivom "Borba za život", organizirana je danas u Sarajevu.

Nezadovoljni izostankom adekvatnog odgovora nakon prethodnih protesta, organizator pokret "Ženski marš-borba za život" današnjim protestima želi još jednom uputiti vlastima i svim odgovornima apel da, kako su rekli, rade svoj posao.

Od državnih i federalnih parlamentaraca zahtijevaju smjenu Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH te imenovanje novih saziva izvršne vlasti, koji će u roku od 14 dana predstaviti jasan i provodiv akcioni plan borbe protiv pandemije koronavirusa i upravljanja krizom.

Maja Gasal Vražalica, koja se obratila uime organizatora protesta, podsjetila je da su ranije vlastima dali rok do 13. aprila da reagiraju, nabave vakcine i ispune ostale uslove, ali se, kazala je, niko nije oglasio.

Ona je također istakla da protesti nisu samo zbog vakcina, nego je riječ o protestima "za dostojanstveniji život". Ističe da nije više bitno ko je vlast, a ko opozicija, ocjenjujući da se nijedna vlast nije bavila pandemijom.

Smatra također da u BiH kolaps zdravstvenog, obrazovnog i ekonomskog sistema nije tema o kojoj se govori, ne pronalaze se rješenja kako da se stanje popravi, "nego se govori o novim sukobima i ratovima".

Prisutnima se obratio i Bakir Nakaš, koji je ovom prilikom rekao da političari koji ne znaju nabaviti vakcine trebaju da se sklone, kako bi došli oni koji znaju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta