Svijet     | 16.04.2021. 16:18 |

Kremlj: Putin će odlučiti o protusankcijama Washingtonu

FENA Internet

MOSKVA, 16. aprila (FENA) - Kremlj je saopćio u petak da će ruski predsjednik Vladimir Putin odlučiti kakve će protusankcije uvesti Washingtonu, dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden uveo Moskvi niz kaznenih mjera, ali nije dao nikakvu naznaku tempiranja tih kontramjera.

Američka vlada u četvrtak je sankcionirala ruske kompanije, protjerala ruske diplomate i zabranila američkim bankama da kupuju obveznice od ruske Centralne banke, nacionalnih fondova i ministarstva finansija.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da Moskva razmatra odgovor.

- Princip reciprociteta za takva pitanja nije isključen, ali sve zavisi o odlukama koje donese šef države - kazao je.       

Peskov nije rekao kada će Putin odiučiti o protusankcijama, iako je rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo u četvrtak da će osvetničke mjere uslijediti uskoro.

Peskov je dodao da Kremlj tek treba odlučiti o eventualnom Putinovom učešću na klimatskom samitu u Sjedinjenim Državama.

- Njihovi stavovi kategorički se ne podudaraju kada je riječ o stvaranju obostrano korisnih odnosa i uzimanja u obzir interesa druge strane – izjavio je Peskov o Putinu i Bidenu.

Peskov tvrdi da je ruski čelnik u više navrata izjavljivao da je Rusija spremna na saradnju sa Sjedinjenim Državama u istoj mjeri u kojoj Washington želi da sarađuje s Moskvom.

Američke sankcije odgovor su na rusko navodno uplitanje u prošlogodišnje američke izbore, kibernetske napade, zastrašivanje Ukrajine i druge navodne maligne akcije. Rusija negira sve te navode.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama, pozvan je u Moskvu prošlog mjeseca u jeku pogoršanih odnosa dvije zemlje. On je danas prisustvovao sastanku u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!