Bosna i Hercegovina     | 16.04.2021. 13:50 |

Prva Univerzitetska Esport Liga počinje sutra u Banjoj Luci

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 16. aprila (FENA) - Takmičenje fakulteta banjalučkog Univerziteta u esportu, odnosno League of Legends igri počinje sutra, a od 13.00 sati mečevi se mogu pratiti na Tiltproof YouTube kanalu.

Prijavljeno je ukupno četiri tima s Elektrotehničkog, Filološkog, Medicinskog i Prirodno-matematičkog fakulteta. Interno su odabrani najbolji studenti-gejmeri, a sada imaju priliku da predstave svoj fakultet u najboljem svjetlu i u esportu.

- Mnogo mi se sviđa ideja Univerzitetske Esport Lige, jer omogućava nama, studentima i igračima, da se upoznamo s drugim ljudima sličnih interesa, a pritom i zabavimo i možda osvojimo neke nagrade, što inače ne bi mogli zbog teške epidemiološke situacije koja nas sve sad pogađa, te je bilo kakav organizovani (online) događaj veoma cijenjen. Nadam se da će i u budućnosti Univerzitetska Esport Liga nastaviti da postoji i da će odziv studenata na zabavu i druženje, igrajući njihove omiljene igre, biti još veći - rekao je kapiten ETF tima Mateja Ćađo.

Dodao je da u nekim razvijenijim državama univerziteti već imaju svoje esport timove koji se takmiče za njih u raznim događajima i za to primaju određene stipendije ili plaćaju niže školarine, dok su kod nekih potpuno besplatne, sve zbog toga što je sama esports scena toliko velika.

- Zbog toga mislim da je njen razvoj kod nas isto mnogo važan, jer pored određene finansijske pomoći koju studenti obično dobijaju, oni također stiču socijalne vještine i rade kao tim, što im pomaže kasnije u životu, naročito ako se planiraju baviti nečim vezanim za esport - kazao je Ćađo. 

Sve je spremno za prvo esport univerzitetsko nadmetanje. Prvi meč igraće timovi Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta, nakon čega će uslijediti meč između Prirodno-matematičkog i Medicinskog fakulteta. Igraće se na dva dobijena meča, a tim koji prvi dođe do dvije pobjede prolazi dalje.

Esport je već ukorijenjen u obrazovni sistem u svijetu, dok u Bosni i Hercegovni prvi korak prave kompanija Tiltproof i Univerzitet u Banjoj Luci, uz veliku podršku softverske kompanije Klika koja posluje u Sarajevu i Banjaluci. Ukoliko se esport takmičenja budu češće organizovala na nivou Univerziteta, možda esport bude još jedna od disciplina na Studentskim igrama, saopćeno je iz Tiltproof kompanije. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta