Bosna i Hercegovina     | 16.04.2021. 13:21 |

ENCJ - VSTV i sudovi u BiH rade na unapređenju nezavisnosti i odgovornosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i sudovi u BiH intenzivno rade na unapređenju nezavisnosti i odgovornosti, te posebno na kvalitetu rada, pokazao je Izvještaj o neovisnosti, odgovornosti i kvaliteti pravosuđa Bosne i Hercegovine, koji je rađen prema kriterijima Evropske mreže pravosudnih vijeća (ENCJ).

Proces procjene stanja neovisnosti, odgovornosti i kvalitete pravosuđa, prema kriterijima ENCJ-a, podrazumijeva provođenje upitnika o navedenim načelima te ankete o neovisnosti sudija.

Koristeći navedene instrumente mjerenja, VSTV BiH je učestvovao u procjeni stanja neovisnosti, odgovornosti i kvaliteti bh. pravosuđa, čiji su rezultati i nalazi postali dijelom Izvještaja neovisnosti, odgovornosti i kvaliteta pravosuđa Bosne i Hercegovine 2018.-2020., koji je razmatran na sjednici Vijeća održanoj 25. marta 2021. 

Glavni nalazi Izvještaja ukazuju da je postignut određeni napredak u segmentu nezavisnosti, ali i da je progresivniji napredak, posebno u dijelu koji se odnosi na objavljivanje finansijskih izvještaja te imenovanja i napredovanja sudija, značajno uslovljen djelovanjem i radom zakonodavne vlasti. Kako je dalje istaknuto, ostale grane državne vlasti (politički sistem) ne funkcionišu ništa bolje od pravosuđa, u pogledu integriteta i dobrog upravljanja, a što se odražava na pravosuđe i koči napredak.

Nalazi iz Izvještaja ukazuju i na postojanje negativne percepcije o nezavisnosti pravosuđa kao i na nedostatak povjerenja građana u rad pravosudnih institucija. Propusti su identifikovani i u oblasti odnosa s medijima, transparentnosti te objavljivanja podataka o imovini nosilaca pravosudnih funkcija.

Pozitivnom je ocijenjena činjenica da VSTV BiH spada među nekolicinu pravosudnih vijeća u Evropi koja vrše procjenu kvaliteta sudskih odluka, a prostor za dodatno unapređenje kvalitete prepoznaje se u pojednostavljenju postupaka.

Kompletan Izvještaj dostupan je na linku http://vstv.pravosudje.ba/vstv/faces/vijesti.jsp?id=100816, saopćeno je iz VTSV-a BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana