Svijet     | 15.04.2021. 18:51 |

U Italiji 0,04 posto slučajeva s teškim nus pojavama

FENA Internet

RIM, 15. aprila (FENA) - Četiri osobe umrle su u Italiji od rijetkih krvnih ugrušaka nakon što su primile vakcinu AstraZenece protiv COVID-19, navodi se u izvještaju nacionalne farmaceutske agencije AIFA u četvrtak.

U izvještaju AIFA-e navodi se da su različite nuspojave uočene nakon što je od 0,5 posto od 9,07 miliona doza dato između 27. decembra i 26. marta, uz sve tri do sada korištene vakcine, proizvođača Pfizer, AstraZeneca i Moderna, za koje se navodi da su izazvale neželjene reakcije.

Teške nuspojave zabilježene su u 0,04 posto slučajeva, javlja Reuters.

Nakon upotrebe sve tri vakcine zabilježene su blage nuspojave, navodi se u izvještaju AIFA-e, dodajući najčešće simptome slične gripi, bol na mjestu injekcije i umor.

Kao i mnoge evropske zemlje, Italija je nakratko zaustavila cijepljenje AstraZenecom prošlog mjeseca kada su se pojavile zabrinutosti od nastajanja krvnih ugrušaka. Otada ih je nastavio za one starije od 60 godina i više nakon što su regulatori EU rekli da su koristi veće od rizika.

AIFA je rekla da je u Italiji bilo 11 slučajeva ljudi koji su razvili jednu od dvije vrste krvnih ugrušaka nakon vakcine AstraZenece - tromboza cerebralnih venskih sinusa (CVST) i tromboza koja uključuje više krvnih žila.

Četiri od 11 osoba je umrlo.

AstraZeneca je saopćila da "radi na razumijevanju pojedinačnih slučajeva i "mogućih mehanizama koji bi mogli objasniti ove izuzetno rijetke pojave".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!