Stranačke aktivnosti     | 15.04.2021. 19:01 |

Saopćenje za javnost SDP-a

FENA Saopćenje

SDP BiH: Non paper nije prilika za nastavak nerada oko nabavke vakcina

 

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine raspravljalo se o budućnosti i perspektivi države BiH u svjetlu informacija o dezintegracijskim politikama i 'non paperu', koji je navodno upućen u Brisel. Istaknuto je da dezintegracijske politike potiču iz EPP grupacije stranaka gdje spadaju Janšina SDS stranka, Orbanova stranka, SDA, HDZ i ostatak desničarskih stranaka u EU, koji dijele viziju društva podijeljenog po nacionalnim i religijskim obilježjima. SDP ističe da i dalje nemaju dovoljno snage i moći da sprovedu svoje politike u EU gdje stabilnost obezbjeđuju centrističke i lijeve grupacije, ali izražava veliku zabrinutost zbog odgovora domaćih aktera.

SDP BiH smatra da je ključna diplomatska ofanziva i buđenje obamrle ambasadorske i konzularne misije u EU i svijetu. Zaključeno je kako se napadima s ciljem dezintegracije države jedino može oduprijeti jakom unutarnjom politikom i jačanjem institucija. Stoga, SDP BiH poziva samoproglašene lidere, ali i predstavnike Međunarodne zajednice, da sve buduće pregovore vode u Parlamentu BiH, a ne na neformalnim mjestima, te tako pokažu da se o BiH odlučuje u institucijama BiH.

Političke poteze u Srebrenici smatramo izrazom najvećeg političkog analfabetizma koji je otpočetka kreiran da spašava stranke i političare nauštrb Srebreničana. Naime, poziv na bojkot izbora i odustajanje od mandata pod izgovorom patriotske dužnosti, a potom prihvatanje mandata, ponovo pod izgovorom patriotske dužnosti, flagrantno svjedoči o nepostojanju političke strategije i zadovoljavanju ličnih ambicija. SDP BiH se iskreno nada da koalicija SDA, DF i SBiH sa negatorima genocida ne predstavlja nastavak poniženja Srebreničana započet s Izetbegovićevim uništavanjem Revizije tužbe protiv Srbije.

SDP BiH napominje SDA, Vladu FBiH i Fadila Novalića kako fokus javnosti usmjeren na 'non paper' nije prilika za nastavak nerada, jer problem nabavke vakcine nije prestao. Vlada FBiH i dalje, uprkos lažnim obećanjima Novalića, nije nabavila niti jednu jedinu vakcinu za imunizaciju građana. Stoga, Vlada FBiH mora odgovarati za neodgovorno postupanje prema javnom zdravlju.

Kako nema vakcina, tako nema ni bilo kakvih ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije. Privreda je prepuštena sama sebi, dok radnike, penzionere, nezaposlene i invalide niko više i ne spominje. Zato će SDP preko svojih predstavnika ponuditi paket ekonomskih i socijalnih mjera vlada na svim nivoima.

Na sjednici Predsjedništva je prezentiran Nacrt plana racionalizacije FBiH, koji će u najkraćem roku biti finaliziran, a onda i prezentiran političkim strankama, sindikatima, udruženjima poslodavaca i udruženjima penzionera, te javnosti.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'