Svijet     | 15.04.2021. 16:40 |

SAD uvele široki spektar sankcija Rusiji zbog "malignih akcija"

FENA Internet

WASHINGTON, 15. aprila (FENA) - Sjedinjene Države u četvrtak su uvele široki spektar sankcija Rusiji kako bi je kaznile zbog navodnog mješanja u američke izbore i ostalih „malignih“ akcija.

Američke mjere sankcioniraju ruske kompanije, protjeruju ruske diplomate i postavit će limite za tržište ruskim suverenim dugom, u koracima koji će sasvim sigurno razbjesniti Moskvu.

Među tim mjerama, presjednik Joe Biden izdao je izvršni ukaz kojim ovlašćuje američku vladu da sankcionira svaki sektor ruske ekonomije i da ograniči rusku sposobnost da se bavi suverenim dugom zbog mješanja u američke izbore u 2020.

Biden je zabranio američkim finansijskim institucijama da učestvuju u primarnom tržištu ruskim suverenim dionicama od 14. juna. Američkim bankama zabranjeno je da učestvuju na primarnom tržištu za suverene dionice koje se ne izražavaju u rubljama od 2019.

Američko ministarstvo trezora također je sankcioniralo 32 entiteta i pojedinca za koje navodi da su izveli pokušaje pod direktivama ruske vlade da utiču američke predsjedničke izbore i za ostale „akte dezinformiranja i uplitanja“.

U saglasnosti s Evropskom unijom, Britanijom, Australijom i Kanadom, ministarstvo trezora također je sankcioniralo osam poojedinaca povezanih s ruskom trenutnom okupacijom i represijom na Krimu, koji je anektirala od Ukrajine u 2014.

Kremlj je, uoči objave izvršnog ukaza Bidena, saopćio je da će odgovoriti istom mjerom i naglasio je da će one umanjiti šanse za samit između Bidena i Putina, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo