Bosna i Hercegovina     | 15.04.2021. 14:32 |

Čolak: Rad na daljinu s ciljem ubrzanja postupaka u pravosudnim institucijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Pravosudna efikasnost tokom globalne pandemije: nove usluge i prakse bila je tema današnjeg online sastanka Generalnog odbora za pravdu, unutrašnje poslove i sigurnosnu saradnju PSSEECP-a.

Na susretu kojeg je organizirala Velika narodna skupština Turske učestvovao je i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Bariša Čolak.

U obraćanju učesnicima sastanka Čolak je podvukao značaj usvajanja Zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Čolaka, svrha usvajanja tog zakonskog rješenja, čiji se tekst usaglašava u PSBiH,  jeste da stranke u postupku ne gube pravo na žalbu zbog isteka zakonskih rokova radi posljedica pandemije.

U obraćanju Čolak je učesnicima sastanka prenio iskustva rada pravosudnih institucija u vrijeme pandemije, naglasivši da je jedan broj tih institucija, uključujući i Ustavni sud BiH, radio na daljinu, što je, kako je rekao, praksa koja se u nekim slučajevima može primijeniti i po okončanju pandemije, s ciljem ubrzavanja postupaka pred pravosudnim institucijama.

Iskustva Turske u vezi s funkcioniranjem pravosuđa u vrijeme pandemije predstavio je zamjenik ministra pravde u Vladi Turske Yakup Moğul.

Visoki zvaničnik Vlade Turske, kao i ostali diskutanti, iznijeli su ocjenu o negativnom uticaju pandemije na rad pravosudnih institucija, te naglasili potrebu digitalizacije rada pravosudnih institucija, uz puno poštovanje principa zaštite podataka i transparentnosti rada i postupaka pred pravosudnim institucijama.

U usvojenom izvještaju i preporukama sa ovog sastanka, učesnici su se založili za češću razmjenu iskustava predstavnika zemalja članica SEECP-a u vezi sa funkcioniranjem pravosudnih institucija i institucija unutrašnje sigurnosti u vrijeme pandemije, kao i za jačanje i unapređenje regionalne saradnje u ovim oblastima, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo