Bosna i Hercegovina     | 15.04.2021. 14:09 |

Policijski službenici se moraju pridržavati standarda policijskog postupanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine najoštrije su osudili brutalni napad i premlaćivanje mladića u Mostaru od policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji se desio 10. aprila.

S tim u vezi, Ombudsmeni BiH su donijeli odluku da otvore predmet po službenoj dužnosti u kojem će pratiti postupanje nadležnog tužilaštva u postupku procesuiranja ovih osoba, ali i insistirati da se što prije u ovom Kantonu uspostave zakonski mehanizami za procesuiranje policijskih službenika bez čijeg postojanja nije moguće utvrditi disciplinsku odgovornost ovih osoba što smo utvrdili u drugim predmetima, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Kako nadalje navode, snimak koji je dostupan u javnosti je dovoljno jasan, pregledan i ukazuje na brutalnost, tako da Ombudsmeni mogu zaključiti da su policijski službenici primijenili prekomjernu fizičku silu prema spomenutom mladiću.

- Uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju, ombudsmeni smatraju da su u ovom činu policijskih službenika sadržani svi elementi nečovječnog i ponižavajućeg postupanja, kao i da je ova, nepotrebna upotreba fizičke sile narušila ljudsko dostojanstvo. Postupanje policijskih službenika je nečovječno, a sa druge strane ponižavajuće i uznemirujuće za cijelu javnost jer je pobudilo osjećaj straha i inferiornosti - navodi se u saopćenju.

Ombudsmeni i ovim putem podsjećaju nadležno ministarstvo ali i njegove pripadnike da moraju postupati isključivo u skladu sa ustavom, međunarodnim ugovorima, zakonom i drugim propisima.

- Nadalje, policijski službenici se moraju pridržavati standarda policijskog postupanja, a naročito onih koji proizlaze iz obaveza utvrđenih međunarodnim aktima, a odnose se na dužnost služenja ljudima, poštovanje zakonitosti i suzbijanje nezakonitosti, ostvarivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, nediskriminaciju prilikom izvršavanja policijskih zadataka, ograničenost i uzdržanost u upotrebi sredstava prinude, zabranu mučenja i primjenu nečovječnih i ponižavajućih postupaka. Primjena policijskih ovlašćenja mora biti srazmjerna potrebi zbog koje se policijsko ovlašćenje preduzima - podsjećaju Ombudsmeni BiH.

Istovremeno, naglašavaju da su pripadnici svih ministarstava unutrašnjih poslova dužni da u vršenju policijskih poslova postupaju obazrivo prema građanima, vodeći računa da se ne povrijedi dostojanstvo ličnosti i da građane ne izlažu nepotrebnom uznemiravanju, te osiguraju potpuno poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda građana u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, vodeći računa o principima etičnosti, profesionalnosti i zakonitosti, kao i dostojanstva, ugleda i časti osobe nad kojom se predmetna radnja vrši.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana