Kultura     | 15.04.2021. 13:17 |

Izložba profesora Srednje škole primijenjenih umjetnosti, na Dan umjetnosti

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) – Povodom Svjetskog dana umjetnosti, 15. aprila, u Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo, otvorena je  izložba profesora ove škole.

Izložba objedinjuje 13 autora, profesora škole. Riječ je o umjetnicima različitih generacija i različitih likovnih izričaja: grafike, crteža, skulpture i asamblaža.

Direktor Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić istakao je da je i ove godine kao i prošle Svjetski dan umjetnosti u kontekstu pandemije.Spahić je također istakao  umjetnički kvalitet postavljene izložbe.

Direktorica Škole primjenjenih umjetnosti Elma Alić-Šobot kazala je da se  izložba otvora  povodom Svjetskog  dana u umjetnosti ili Dana promicanja svijesti o likovnoj umjetnosti i kreativnosti uopšte.

- Nas 13 profesora ove škole smo  predstavili svoje najsvježije radove. Radove koje smo radili u proteklom periodu, u nekom periodu izolacije - kazala je Alić-Šobot.

Ona je istaknula da se danas može 'klikom' doći do voljene osobe, muzeja, galerije ali da su odlučili napraviti izložbu u pravom formatu jer to zaslužuje i povod, 15. april ,rođendan umjetnika Leonarda da Vincija.

Također je istakla značaj toga što učenici ove škole imaju priliku pogledati radove svojih profesora

Na izložbi su radovi  čiji su autori: Mensud Kečo, Lejla Ćehajić, Maja Matašin, Stijepo Gavrić, Milijana Lagumdžija, Nedim Đikić, Boris Čistopoljski, Mensur Porović, Danilo Kreso, Nermina Alić, Almedina Fehratović, Hamzalija Muhić i Elma Alić-Šobot.

Odlukom UNESCO-a, na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika, 15. aprila obilježava se Svjetski dan umjetnosti. Taj datum odabran je u čast rođendana Leonarda da Vincija, jednog od najvećih umjetnika i znanstvenika u povijesti.

Svjetski dan umjetnosti  se slavi kako bi se promicala svijest o važnosti likovnih umjetnosti i svih oblika kreativnog stvaralaštva. Izložba će biti otvorena do 29. aprila.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'