Bosna i Hercegovina     | 15.04.2021. 12:57 |

U BPK Goražde i naredne sedmice online nastava

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15.aprila (FENA) -  Primjena važećih epidemioloških mjera uključujući i sistem online nastave na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde produžena je za sedam dana – odlučio je krizni štab kantonalnog ministarstva zdravstva.

Na sjednici je razmatrana epidemiološka situacija na području kantona te je zaključeno da, iako se bilježi pad broja novooboljelih i porast broja oporavljenih, ona još uvijek nepovoljna.

- Krizni štab ministarstva je mišljenja da se nisu stvorile pretpostavke za popuštanje mjera te je u skladu s tim donio i preporuku koja će biti upućena prema Vladi BPK Goražde, a to je da se primjena važećih mjera produži na period od sedam dana, uključujući i online sistem nastave, oko čega je bilo najviše polemike – kazao je ministar zdravstva Eniz Halilović.

Dodao je da je Vladi BPK predloženo da u koordinaciji sa ministarstvom za obrazovanje, onlne model nastave bude produžen za još sedam dana.

- Istovremeno, krizni štab je predložio da  u narednom periodu Zavod za javno zdravstvo, u koordinaciji sa Ministarstvom za obrazovanje, sagleda cjelokupnu epidemiološku  situaciju i donese konačnu odluku za dalji nastavak školske godine - istakao je Halilović.

Od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ponovo je zatraženo da nastavi kontinuiran nadzor nad provođenjem svih higijensko-epidemioloških mjera, s obzirom da još uvijek ima veći broj oboljelih na području kantona.

U protekla 24 sata infekcija korona virusa potvrđena je kod devet osoba iz Goražda i jedne iz Ustikoline nakon testiranja 40 uzoraka, dok se u istom periodu oporavila  21 osoba.

Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo na području BPK trenutno su 183 osobe oboljele od Covida-19 dok se u izolaciji nalazi 560 lica. U Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde na liječenju je 12 osoba, dok se u izolatoriju  Đački dom nalazi  sedam pacijenata. Na klinici Podhrastovi u Sarajevu hospitalizirano je 13 osoba iz Goražda. 

Od početka pandemije Covid 19 oporavile su se 1.752 osobe. Zbog posljedica infekcije život su izgubile 72 osobe

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta