Bosna i Hercegovina     | 15.04.2021. 12:52 |

Polaganjem cvijeća na mezarju Kolijevke u Goraždu obilježen Dan Armije R BiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. aprila (FENA) - Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kolijevke danas je u Goraždu obilježena 29. godišnjica formiranja Armije Republike BiH.

Cvijeće su položili predstavnici Vlade i ministarstva za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, Grada Goražda, kantonalnih boračkih udruženja i Oružanih snaga (OS) BiH te goraždanskog muftijstva, odajući počast najhrabrijim sinovima ove zemlje koji su za njenu odbranu dali svoje živote.  

Evocirane su uspomene na vrijeme prije 29 godina kada je stasala Armija R BiH, a bivši komandant 31. Drinske udarne brigade (DUB) Abduselam Sijerčić - Pelam, naglasio je da ovaj datum predstavlja sjećanje svih koji su učestvovali u organizaciji odbrane naše zemlje.

Podsjetio je da su pripreme počele i malo ranije, u novembru 1991. godine nakon saznanja šta agresor priprema.

- Sakupljali smo informacije, prikupljali ljude, pravili neke manje formacije, sve u smislu da se priključimo Teritorijalnoj odbrani, odnosno vojnim formacijama policije u datom momentu, tako da je to do aprila 1992. godine otprilike bilo ustrojeno bar što se tiče lijeve i desne strane užeg gradskog područja. Negdje 9. aprila 1992.godine najavljena je opšta mobilizacija i od tada smo pristupili jedinicama Teritorijalne odbrane a kasnije u sastavu Armije RBiH - podsjetio je Sijerčić.

Naglasio je da su te aktivnosti najviše vodili mladi ljudi, patriote, svjesni situacije i spremni da odbrane ovaj prostor po svaku cijenu.

- Kad su prve spiskove od nas tražili da bi nam dali neke knjižice o pripadnosti Armiji, mi smo već na lijevoj obali imali pet bataljona odnosno tada su se formacijski zvale čete. Međutim, kao i u većini mjesta nije bilo dovoljno oružja i u to vrijeme je bilo najviše bitno kako i na koji način naoružati ljude, pa smo pribjegavali kućnoj radinosti, odnosno pravili smo neke improvizovane puške tzv. lunte. Pravili smo neke eksplozivne naprave u konzervama i to oružje je uglavnom bilo efikasno ukoliko priđemo neprijatelju na deset metara ali davalo je ljudima sigurnost - prisjetio se Sijerčić.

Dodao je da je ono što je najviše održavalo moral bila spremnost i patriotizam tih mladih ljudi koji su odgajani u duhu da brane državu.

- Bili smo i mi rasterećeniji jer smo bili svjesni da smo u sastavu države i da je branimo tako da su i te naredbe koje su se prenosile iz kriznih štabova daleko efikasnije bile i kompletna situacija je bila poboljšana s tim što je i dalje ostao problem logističke podrške, a to je nedostatak oružja i hrane jer je na našem prostoru boravio veliki broj izbjeglih i raseljnih koji su bili uključeni u naše formacije kako bi učestvovali u odbrani ovih prostora - naglasio je on.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović istakao je da je i u ovim teškim vremenima globalne pandemije, izuzetno važno da se obilježi ovaj, jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH i da se na simboličan način prisjeti na tada jedinu legitimnu vojsku i njenu odbrane naše domovine.

- Nažalost, zbog složene epidemiološke situacije na ovaj način obilježavamo ovaj datum, a kako je poznato u prošloj godini smo trebali imati centralnu manifestaciju obilježavanja Dana Armije RBiH na našim prostorima, ali desila se pandemija koronavirusa. Međutim, to ni u kojem slučaju ne umanjuje sam značaj tog datuma, a nadam se da će doći i neka bolja vremena i da će proći pandemija koronavirusa i da ćemo slijedeće godine na dostojanstveniji način obilježiti ovaj datum. Mi ćemo pokrenuti inicijativu, ukoliko to epidemiološki uslovi dozvole, da se sljedeće godine na našim prostorima održi centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije RBiH - kazao je Aganović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana