Bosna i Hercegovina     | 15.04.2021. 11:48 |

Vlada FBiH - Usvojene naredbe i preporuke Kriznog štaba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji Covid-19 u Federaciji BiH na dan 12. aprila ove godine, s predloženim naredbama i preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (KŠ FMZ).

I sljedećih sedam dana, počevši od danas na snazi ostaje ograničavanje kretanja građana na cijelom teritoriju Federacije BiH u vremenu od 21.00 sata uvečer do 5.00 sati ujutru narednog dana.

Na snazi ostaje i naredba vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje KŠ FMZ.

Ovaj štab je zadužen da, prije isteka sedmodnevnog ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te prema Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

KŠ FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti prema kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona putem, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih štaba kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

Vlada FBiH će, u skladu sa zaključkom od 8. januara ove godine, Parlament FBiH izvijestiti o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U samoj informaciji je, uz ostalo, konstatovano da je, iako se primijeti blagi pad broja novozaraženih, epidemiološka situacija u FBiH veoma ozbiljna i pogoršava se iz dana u dan, uz tendenciju daljnjeg pogoršanja, te zahtijeva adekvatno djelovanje. Naročito je zabrinjavajuća je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u evropskom regionu. One trebaju biti produžene, jer garantuju održavanje privrednih aktivnosti, dok bi popuštanje mjera u ovom trenutku prestavljalo visoki rizik za ponovnu povećanu transmisiju virusa, a samim tim i uvođenje restriktivnijih mjera, što bi dodatno otežalo funcionisanje normalnog života i privrede.

Danas usvojene naredbe i preporuke KŠ FMZ-a bit će objavljene na web stranici Vlade FBiH (www.fbihvlada.gov.ba). 

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom