Stranačke aktivnosti     | 15.04.2021. 09:40 |

Saopćenje za javnost Srpske demokratske stranke (SDS)

FENA Saopćenje

Opšte uznemirenje šire javnosti izazvala je vijest o upropaštenih više od 1000 doza Sputnik V vakcine. Samo da na kraju za sve ne bude okrivljena neka medicinska sestra – kazao je danas dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

„Bahatost, nestručnost i neznanje su osnovne karakteristike većine danas poželjnih rukovodilaca, uz čast izuzetcima. Da im ponude oni bi upravljali ‘nuklearnom centralom’, konstatujući da će naučiti u hodu. Kad je malo znanje, još je manji uvid u vlastito neznanje, a sa neznanjem raste hrabrost da se bilo čega prihvate. Međutim, koliko su oni krivi ima i naše krivice, što im dozvolimo da unište sve čega se dohvate“ – pojasnio je Stanić.

On je kazao da je potpuno jasno da je Institut za javno zdravstvo blagovremeno dostavio adekvatan rashladni uređaj, jer se adenovirusna vakcina Sputnik V mora čuvati na temperaturi nižoj od -18 stepeni i može biti do dva puta izvan tog rezima.

„Ti frižideri imaju alarmni sistem, koji alarmira kad temperatura izađe iz zadanih okvira, a osim toga obezbijeđen je i UPS (Uninterruptible Power Supply) koji omogućava rad i kod nestanka električne energije. Osim toga, Institut za javno zdravstvo je proveo opsežnu obuku za primjenu i poštovanje hladnog lanca“ – istakao je Stanić.

Predsjednik Odbora za zdrvstvo SDS je naglasio da rukovodstvo Doma zdravlja Prijedor treba istražnim organima i Ministru da odgovori na nekoliko pitanja.

„- Zbog čega vakcine nisu smještene u dobijeni frizider?
- Zašto nisu integrisani novi frizider – UPS - agregat?
- Da li je i ko nesretnog 13.04. raspakivao u "podrumu" novi frizider i prenosili ga u prostoriju br 8?
- Da li je to raspakivanje i prenošenje bilo prije ili poslije incidenta?
- Ko je izdao naređenje da se raspakivanje i prenosenje obavi 13.04.?
- Da li je došlo do nestanka struje u hitnoj pomoći i ako jeste, kako nije uslijedila blagovremena reakcija?
- Nadležno Ministarstvo treba da utvrdi koliko je skorašnja promjena rukovodstva (direktora, glavne sestre...) mogla doprinijeti neželjenom događaju?
- Kako se u sertifikovanoj i akreditovanoj ustanovi mogla desiti ovakva havarija, kad za sve pa i za hladni lanac, skladištenje, čuvanje i izdavanje vakcina postoje jasne pisane procedure?“ – upitao je Stanić.

On je kazao da je pitanja mnogo, a nama su potrebni hitni odgovori i tačno utvrđena odgovornost i to hijerarhijski od "glave" pa prema nižim nivoima!

Sektor za politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'