Svijet     | 14.04.2021. 18:43 |

Švicarska smanjuje restrikcije uprkos rastu broja zaraženih

FENA Internet

ZURICH, 14. aprila (FENA) - Švicarska vlada najavila je u srijedu daljnje ublažavanje pandemijskih restrikcija, omogućavajući restoranima da od sljedeće sedmice ponovo otvore terase, a sportska događanja održavaju s publikom.

Vlada je saopćila da će kino dvoranama, pozorištima i koncertnim dvoranama od ponedjeljka, 19. aprila, također biti dozvoljen prihvat gostiju, iako će posjetioci morati nositi maske i držati se na sigurnoj udaljenosti.

Univerzitetima i centrima za obrazovanje odraslih bit će dozvoljeno da nastave individualnu nastavu smanjenim kapacitetom, dodaje se.

Koraci dolaze uprkos tome što je vlada rekla da je situacija sa stopom zaraze i dalje krhka i da se posljednjih dana zapravo pogoršala, javlja Reuters.

- Uprkos rastućem broju zaraženih, možemo se početi pažljivo otvarati jer imamo drugačiju situaciju u pogledu testiranja i vakcinacije - rekao je novinarima ministar zdravstva Alain Berset.

- Prvo, zahvaljujući poboljšanim vremenskim prilikama, možemo više izlaziti napolje. Drugo, veliki dio najugroženijih ljudi već je vakcinisan. Mislimo da je poduzimanje ovakvog rizika opravdano - rekao je on.

Vlada je željela pronaći izlaz iz krize, rekao je Berset, a mnogi stanovnici su se umorili nakon 14 mjeseci restrikcija.

Smanjenje mjera u Švicarskoj, nasuprot susjednoj Njemačkoj, gdje kancelarka Angela Merkel traži privremena ovlaštenja od parlamenta za provođenje lockdowna u područjima s visokom stopom zaraze kako bi zaustavila napredovanje trećeg vala.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!