Bosna i Hercegovina     | 14.04.2021. 18:31 |

KS - Ministar Osmanović čestitao Dan Armije RBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović čestitao je 15. april - Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, svim njenim ponosnim pripadnicima, koji su periodu od 1992.-1995. godine nesebično i hrabro branili svoju domovinu.

- Prošlo je 29 godina od kada je, u vihoru strašnih ubijanja i razaranja našeg grada i države, iznikla Armija Republike Bosne i Hercegovine. Rat ovdje niko nije želio, ali kada nam je nametnut, borba za odbranu i opstojnost postala je imperativ svih nas. Bila je to borba Davida i Golijata. Dječaci, mladići, naši očevi, braća, sinovi, u patikama i farmerkama, uzeli su puške i doslovno branili gole živote svojih porodica, komšija i sugrađana. Na drugoj strani, ogromna vojna sila, puna naoružanja, napadala je svom snagom ne birajući ciljeve, na Sarajevo, Mostar, Bihać, Brčko, Prijedor, na Srebrenicu, Goražde, Žepu - stoji u čestitki.

Navodi da je Armija Republike Bosne i Hercegovine stasala u takvim okolnostima kao legitimna vojska međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

- Brojne su bitke iza nje. Odbranjeno je Sarajevo, Goražde, Bihać, Mostar,...Nažalost, Srebrenica nije, i kroz njen primjer na najbolji način smo mogli spoznati kakva nam je sudbina bila namijenjena. Najbolji sinovi i kćeri stali su u redove Armije RBiH, mnogi od njih i ostavili svoje živote pod njenom zastavom. Njih nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti. Kao i mnoge heroje, Zlatne ljiljane i sve ostale koji su se borili za BiH, njene granice i njene vrijednosti - podvukao je Osmanović. 

Dodaje da su "oružja davno utihnula, ali borba i dalje traje", te da "nastavljamo putem mira, ali uvijek spremni da branimo jedinu nam domovinu".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana