Svijet     | 14.04.2021. 15:38 |

Povjerljivi brifing za američke senatore o povlačenju vojnika iz Afganistana

FENA Internet

WASHINGTON, 14. aprila (FENA) - Američki senatori bit će pozvani na povjerljivi brifing o potezu predsjednika Joea Bidena, da povuče američke vojnike iz Afganistana do 11. septembra, rekao je u srijedu čelnik većinske senatske službe Chuck Schumer.

- Mislim da je ovo pažljiv, promišljen plan. Ostaju neka otvorena pitanja. Sretan sam što vas mogu obavijestiti da je administracija pristala na povjerljivi brifing za sve senatore koji ćemo uskoro imati kako bismo mogli odgovoriti na pitanja - rekao je Schumer u intervjuu za CNN.

- Želimo osigurati da ovaj datum, 11. septembar, bude datum kojeg ćemo se pridržavati - kazao je on, prenosi Reuters.

Biden je naredio potpuno povlačenje svih trupa iz Afganistana najkasnije do 11. septembra, izjavio je američki zvaničnik u utorak.

- Nakon detaljne analize, predsjednik Biden je donio odluku o povlačenju američkih vojnika iz Afganistana i  okončanju rata u Afganistanu. Proces koordinisanog povlačenja započet ćemo prije 1. maja i planiramo da povučemo sve američke vojnike iz te zemlje do godišnjice, 11. septembra - kazao je zvaničnik.

Smatra kako je okončanje 20-godišnjeg rata u skladu s interesima SAD-a, te da je Bijela kuća saopćenje uputila Kongresu, članovima kabineta, afganistanskoj vladi, NATO saveznicima, bivšim američkim zvaničnicima i ostalim zemljama koje pomažu u Afganistanu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo