Bosna i Hercegovina     | 14.04.2021. 15:24 |

Klarić uputila u proceduru izmjene Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH Sanela Klarić uputila je u parlamentarnu proceduru zakon o izmjeni i dopuni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Do sada je ovaj Zakon, kako ona kaže, omogućavao da kriminal prođe nekažnjeno:

- Novčani poticaji u poljoprivredi tretiraju se sa dva propisa. Prvi je Zakon o poljoprivredi, a drugi je Zakon o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Drugim propisom tek se prividno štiti javni novac. Na primjer, ako neki poljoprivrednik dobije 100.000 KM za podizanje neke farme i Federalna uprava za inspekcijske poslove utvrdi da sredstva nisu potrošena namjenski, izdaje se rješenje o povratu novčanih sredstava, uključujući i kamate u cjelini. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nakon ovoga treba da izda Rješenje o zabrani apliciranja. Međutim, po drugom zakonu, ako klijent pokrene sudski postupak zbog izdatog Rješenja o povratu sredstava, čeka se da to Rješenje postane pravosnažno da bi se stekli uslovi za donošenje Rješenja o zabrani apliciranja nekom klijentu. Sudski sporovi traju dugo i po pet godina i dok rješenje postane pravosnažno klijenti i dalje mogu godinama aplicirati i dobivati sredstva. To je paradoksalno jer su inspekcije utvrdile da postoji nenamjensko trošenje dodijeljenih sredstava - objasnila je Klarić. 

Izmjenama bi se taj zakon izjednačio sa Zakonom o poljoprivredi prema kojem, ako inspekcija ustanovi da dobijena sredstva nije utrošio namjenski, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva automatski klijentu izdaje Rješenje o zabrani apliciranja na period od tri godine nakon povrata nenamjenski utrošenih sredstava uključujući i kamatu.

- Ako klijent pokrene sudski postupak i sud utvrdi da inspekcija nije postupila ispravno, njemu će Ministarstvo isplatiti zaostatak. Ministarstvo je danas, na žalost, sklonije primjenjivati zakon koji je blaži zato ga je neophodno izjednačiti s ovim koji je strožiji i omogućiti da poticaju počnu stizati u prave ruke - dodala je Klarić, saopćeno je iz Naše stranke.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana