Bosna i Hercegovina     | 14.04.2021. 13:16 |

U Unsko-sanskom kantonu do sada vakcinisane 3. 472 osobe

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 14. aprila (FENA) - Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Nermina Ćemalović potvrdila je kako su u ovom dijelu Bosne i Hercegovine do sada vakcinisane 3.472 osobe.

"Prvo smo dobili 1.000 doza AstraZenece iz donacije Republike Srbije, zatim su nam stigle 762 doze Pfizera, te nakon toga ponovo 1.710 doza AstraZenece. Dakle, zvanično možemo reći da su sve dobijene doze utrošene, odnosno da su u proteklom periodu vakcinisana 3.472 građana našeg kantona", kazala je ministrica Ćemalović.

Dodala je da se danas očekuje planirani kontigent vakcina kineskog proizvođača Sinovac, koje su stigle kao donacija Republike Turske.

"Očekujemo već danas 897 doza Sinovac vakcine, tako da bismo kroz nekoliko dana trebali imati više od četiri hiljade vakcinisanih građana kantona. Zavod za javno zdravstvo USK distribuira dobijene vakcine higijensko-epidemiološkim službama gradskih i općinskih domova zdravlja, koji onda provode proces vakcinacije", riječi su kantonalne ministrice zdravstva.

Prioritetni proces vakcinacije uposlenih u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću je završen.

"Završili smo proces vakcinacije medicinskog i ostalog uposlenog osoblja u Kantonalnoj bolnici. Vakcinisani su svi koji su to željeli i mogli, dok će oni koji su eventualno čekali vakcinu određenog proizvođača, morati sada u regularni proces vakcinacije kao i svi ostali naši sugrađani", rekao je direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić.

U gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona prije dva dana je počela i masovnija imunizacija kategorije stanovništva starijih od 60 godina i hroničnih bolesnika, pa se konkretno u Bihaću već radi na adaptaciji većeg prostora za tu namjenu u prostorijama Gradskog kulturnog centra.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'