Svijet     | 14.04.2021. 13:10 |

Poljska planira vakcinaciju tek pristiglim vakcinama J&J

FENA Internet

VARŠAVA, 14. aprila (FENA) - Poljska planira nastaviti s imunizacijom koristeći Johnson & Johnson vakcine nakon što je primila prvi kontingent od 120.000 doza u srijedu.

Ministar zdravstva Adam Niedzielski izjavio je da Poljska slijedi posljednje preporuke Evropske agencije za lijekove, za koje tvrdi da "trenutno nisu jasne“ da li J&J vakcina stvara rijetke krvne ugruške prijavljene kod nekih pacijenata. Agencija je odobrila vakcinu za korištenje u Evropskoj Uniji prošlog mjeseca.

- U skladu s tim preporukama, mi je želimo koristiti u našim vakcinacijama - kazao je Niedzielski.

Američka administracija za hranu i lijekove privremeno je pauzirala vakcinaciju s Johnson & Johnson u Sjedinjenim Državama kako bi istražila moguće veze s krvnim ugrušcima pronađenim kod šest žena u 13 dana nakon vakcinacije.

Poljska nastoji ubrzati kampanju vakcinacije u jeku visokih dnevnih brojki zaraženih i preminulih od COVID-19. Niedzielski je kazao da je zauzeto oko 75 posto bolničkih kreveta u bolnicama za liječenje od COVID-19.

Ta zemlja od oko 38 miliona ljudi cijepila je stanovništvo sa skoro osam miliona doza vakcina Pfizer, Moderna i AstraZeneca, prenosi AP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana