Bosna i Hercegovina     | 14.04.2021. 12:59 |

Pregovori o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH zahtijevaju transparentnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine, kao neformalna koalicija četrdeset organizacija civilnog društva, izrazila je nezadovoljstvo načinom na koji se izvjesno vrijeme vode razgovori i pregovori po pitanju eventualnih promjena ustavno-pravne stečevine BiH, a u kontekstu provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kao i izmjena Izbornog zakona BiH.

- Naglašavajući nužnost navedenih izmjena, a prvenstveno u cilju otklanjanja diskriminatorskih odredbi iz naših ustava, ali i dosljedne provedbe preporuka relevantnih međunarodnih organizacija u pravcu poboljšanja izborne legislative, smatramo da proces koji se s tim u vezi vodi daleko od očiju javnosti nije takav da ulijeva povjerenje – saopćeno je iz Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH.

U saopćenju se navodi da, uprkos činjenici što su, uz domaće političke aktere u proces pregovora o ovako bitnim pitanjima od samog početka uključeni i ključni akteri međunarodne zajednice u BiH, pored toga što nije transparentan, proces je lišen i učešća nevladinog sektora. To smatraju, ne samo gubitkom za čitav proces, već i mogućim nedostakom želje za vođenjem takvog inkluzivnog procesa koji bi na kraju rezultirao prijeko potrebnim, ograničenim ali suštinskim reformama ustavno-pravne stečevine BiH.

S toga, iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH pozivaju, kako domaće tako i međunarodne aktere, „da proces pregovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH vrate u institucije sistema, obezbijede njegovu potpunu transparentost, te u njega uključe sve društveno-pollitičke kapacitete koje BiH nesumnjivo ima.

- Uvjereni smo da samo tako vođen proces može polučiti temeljito poboljšanje zakonodavnog i institucionalnog okvira naše zemlje kako bi se osiguralo ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji – navodi se u saopćenju.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo