Regija     | 14.04.2021. 11:49 |

IOM pokrenuo novi kurs za graničnu policiju o radu u uvjetima pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Novi online kurs će pomoći službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine da rade uprkos izazovima pandemije, saopćila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) koja je pokrenula online kurs na zapadnom Balkanu za službenike granične policije budući da su oni u direktnom kontaktu s ljudima u pokretu.

- Na osnovu najnovijih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, službenici će se upoznati s historijom, glavnim simptomima, načinima prijenosa i metodama prevencije COVID-19. Kurs će unaprijediti njihovo razumijevanje međunarodnog pravnog okvira kroz vodič kako reagovati na COVID-19 na ulaznim mjestima i ključne korake za otkrivanje i upravljanje putnicima potencijalno zaraženim virusom COVID-19. Na kraju će predstaviti osnove psihološke prve pomoći i naglasiti važnost zaštite prava migranata u kontekstu COVID-19 - saopćio je IOM u Bosni i Hercegovini.

Direktorica IOM-ovog Regionalnog ureda za jugoistočnu Evropu, istočnu Evropu i centralnu Aziju  Renate Held ističe da je ovaj novi revolucionarni kurs pravovremen i globalno relevantan, jer će doprinijeti oživljavanju prekogranične mobilnosti, istovremeno sprečavajući širenje COVID-19 i štiteći prava migranata. Kurs se oslanja na dugogodišnje iskustvo IOM-a u rješavanju izazova migracija i zdravstvene sigurnosti na granicama i pruža neprocjenjivu pomoć državama članicama.

 - Ovaj kurs će uveliko pomoći u zaštiti zdravlja migranata, putnika i službenika granične policije. Ovdje se radi o zaštiti zdravlja i dostojanstva svih strana. Poštivanje međunarodnih zdravstvenih propisa u upravljanju granicama i migracijama jeste i ostat će ključno čak i kada trenutna pandemija bude iza nas - rekla je direktorica i šefica službe Evropske komisije za instrumente vanjske politike Hilde Hardeman. 

Online kurs razvijen je uz podršku Evropske unije u projektu "Odgovor na COVID-19 i izazove za migrante i izbjeglice na zapadnom Balkanu”.

Projekt koji se implementira u partnerstvu IOM-a i UNHCR-a odgovara na izazove koje prouzrokuje pandemija COVID-19 u upravljanju granicama i migracijama.

Pandemija COVID-19 drastično je promijenila mnoge aspekte migracija, uključujući ljudsku mobilnost, trgovinske obrasce i upravljanje granicama. Uprkos ograničenjima, službenici Granične policije BiH nastavljaju svoj posao, rade s putnicima, pronalaze i pomažu migrantima koji neregularno prelaze granice.

Kako sve više zemalja razmišlja o ukidanju ograničenja i ponovnom otvaranju granica, nove mjere su ključne za zaštitu službenika i migranata te za omogućavanje sigurnog i regularnog prekograničnog kretanja.

Kurs je dostupan na engleskom jeziku na IOM-ovoj online platformi E-Campus (www.ecampus.iom.int). Uskoro će biti preveden na glavne lokalne jezike zapadnog Balkana.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta