Svijet     | 14.04.2021. 10:37 |

Kerry u posjeti Kini radi razgovora o klimatskim promjenama

FENA Internet

PEKING, 14. aprila (FENA) - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u srijedu da će se kineski specijalni posrednik za klimu Xie Zhenhua sastati s američkim kolegom Johnom Kerryjem u Šangaju.

Na sastanku će dvojica diplomata razmijeniti mišljenja o COP 26, izjavio je Zhao Lijian, portparol ministarstva vanjskih poslova, na redovnoj konferenciji za novinare.

COP 26, naziv pod kojim je konferencija Ujedinjenih nacija o klimi također poznata, bit će održan u škotskom gradu Glasgowu u novembru, prenosi Reuters.

Današnja Kerryjeva posjeta označava posjetu jednog od najviših zvaničnika Bidenove administracije Kini do sada.

Vlade kineskog predsjednika Xi Jinpinga i američkog čelnika Joe Bidena u sporenju su oko trgovine, ljudskih prava u Kini i kineskih sve agresivnijih akcija u široj Indo-pacifičkoj regiji, između ostalih napetosti. Kina je, međutim, najveći zagađivač štetnim gasovima od sagorijevanja lož ulja i  uglja, što čini saradnju s  njom suštinskom za bilo kakav uspjeh globalnih sporazuma o zaštiti klime.

Biden je pozvao 40 svjetskih čelnika, među kojima i Xija, da učestvuju na virtualnom klimatskom samitu od 22 do 23. aprila. Očekuje se da SAD i druge zemlje objave ambiciozne nacionalne ciljeve smanjenja emisije stakleničkih gasova uoči sastanka, skupa s obećanjem finansijske pomoći klimatskim naporima manje bogatih zemalja.

Kerry, uoči samita, vrši pritisak na svjetske čelnike u susretima 'licem u lice' i putem interneta  na obavezivanja i savezništva u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi AP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo