Stranačke aktivnosti     | 14.04.2021. 08:35 |

Saopćenje za javnost Bosanske stranke (BOSS)

FENA Saopćenje

Ustav Bosne i Hercegovine članom II propisuje svim građanima na prostoru naše države jednaka ljudska prava i pravo na život, a Zakon o zabrani diskriminacije BiH u članu 2. propisuje zabranu svih vrsta diskriminacije pa tako i zdravstvene.

Shodno navedenom, ustavno i pravno je neosnovana situacija da građani jednog kantona moraju plaćati lijekove izuzetno visokih cijena za liječenje od koronavirusa, dok građani u drugim kantonima te iste lijekove dobijaju besplatno, upozorava pravnik Kenan Gutić, član Glavnog odbora Bosanske stranke.

Neophodno je odmah pristupiti jedinstvenoj zdravstvenoj praksi na nivou države i osigurati neophodne lijekove besplatno za sve građane oboljele od koronavirusa, bez obzira na kojem administrativnom teritorijalnom dijelu države se nalaze.

S tim u vezi, Glavni odbor Bosanske stranke izražava punu podršku predsjedniku BOSS-a Mirnesu Ajanoviću u urgentnom zahtjevu svim nivoima vlasti u BiH da se građani, zdravstveno osigurani i neosigurani, besplatno liječe lijekovima kojima će se spriječiti razvijanje ozbiljnije kliničke slike kod pacijenata oboljelih od koronaviruse, čime bi se spriječile smrtne posljedice i dugoročne posljedice po zdravlje građana, istakao je pravnik Kenan Gutić, član Glavnog odbora Bosanske stranke.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta