Bosna i Hercegovina     | 13.04.2021. 17:06 |

Županijskoj bolnici Orašje doniran uređaj za molekularnu dijagnostiku (PCR)

FENA Saopćenje

ORAŠJE, 13. travnja (FENA) -  U prostorijama Županijske bolnice Orašje u utorak je izvršena primopredaja vrijedne donacije Europske unije, a riječ je o uređaju za molekularnu dijagnostiku (PCR) čija vrijednost bez PDV-a iznosi 75.800 maraka.

Uručenju donirane opreme nazočili su predstavnica Delegacije Europske unije u BiH Nataša Malinić, voditelj Programa za lokalni razvoj UNDP-a Edis Arifagić, te ravnatelj Županijske bolnice Orašje prim.dr.med. Perica Jelečević i ministar zdravstva i socijalne politike Posavske županije (PŽ) Damir Živković.

Donirana oprema dio je ukupne medicinske pomoći Europske unije za BiH u borbi protiv covid-19 pandemije, u vrijednosti od 14 milijuna maraka, koja se od ožujka prošle godine isporučuje zdravstvenim ustanovama širom zemlje. Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekt koji provodi UNDP BiH, izvijestili su iz Vlade PŽ-a.

Vlada Posavske županije od početka pandemije surađuje s UNDP-om u nabavi uređaja i zaštitne oprema značajne u liječenju pacijenata, a  jedan dio tih uređaja i opreme, kao ovaj PCR uređaj, je u cjelokupnom iznosu financiran od strane donatora, dok je drugi nabavljen sredstvima Vlade PŽ-a, stoji u priopćenju.

Iz Vlade navode kako novi PCR aparat koji je nabavljen posredstvom UNDP–a sredstvima Europske unije predstavlja značajan korak prema uvođenju PCR testiranja i u toj županiji.

Kako ističu, djelatnici Županijske bolnice Orašje već su prošli obuke za rad na ovim uređajima te će nakon nabave ostale potrebne opreme biti moguće pružanje i ovog vida dijagnostike u Orašju.

Županijska bolnica Orašje do sada nije obavljala ovaj vid molekularne dijagnostike, a PCR testiranja za pacijente Posavske županije vršila su se isključivo u Brčkom i Tuzli, stoji u priopćenju.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo