Svijet     | 13.04.2021. 14:55 |

SAD preporučuju pauzu u primjeni vakcine Johnson&Johnson zbog krvnih ugrušaka

FENA Internet

WASHINGTON, 13. aprila (FENA) - Sjedinjene Države preporučuju "pauzu" u primjeni jednokratne doze vakcine Johnson&Johnson protiv COVID-19 kako bi se istražili izvještaji o potencijalno opasnim krvnim ugrušcima.

U zajedničkoj izjavi, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i Uprava za hranu i lijekove saopćili su da istražuju ugruške kod šest žena koji su se dogodili u danima nakon vakcinisanja. Zapaženo je stvaranje ugrušaka zajedno sa smanjenim brojem trombocita zbog čega je uobičajeno liječenje krvnih ugrušaka heparinom, koji razrjeđuje krv, potencijalno "opasno".

Više od 6,8 miliona doza J&J cjepiva primijenjeno je u SAD-u, velika većina bez ikakvih ili samo sa blagim nuspojavama, javlja AP.

Savjetodavni odbor CDC-a za prakse imunizacije sastat će se u srijedu kako bi razgovarali o slučajevima pojave ugrušaka. FDA je pokrenula istragu o uzroku ugrušaka i malom broju trombocita.

Prije se zabrinutost zbog neobičnih krvnih ugrušaka odnosila na vakcinu AstraZenece, koja još nije dobila odobrenje u SAD-u.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo