Bosna i Hercegovina     | 13.04.2021. 15:10 |

Hadžikadić: Poslati poruku svijetu da nikakav razlaz u BiH ne dolazi u obzir

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Predsjednik Paltforme za progres Mirsad Hadžikadić smatra ozbiljnim razlogom za zabrinutost pitanje predsjednika Slovenije Boruta Pahora upućeno članovima Predsjedništva BiH o mogućnosti mirnog razlaza u Bosni i Hercegovini.

Hadžikadić u saopćenju za javnost navodi da se ovo pitanje mora shvatiti kao alarm da konačno kao društvo kažemo "ne“ podjelama i da lideri u BiH pošalju poruku svijetu da nikakav razlaz u Bosni i Hercegovini ne dolazi u obzir i da bi takvo rješenje bilo katastrofalno i za region i Evropu.

- Sama činjenica da je takvo pitanje postavljeno znači da se o takvoj mogućnosti razgovara u međunarodnim krugovima i da naše političko rukovodstvo mora adekvatno odgovoriti. Posebno me zabrinjava činjenica da je ovo pitanje postavljeno u martu mjesecu, a da javnost u BiH tek sada saznaje za to. Šta to govori o našoj diplomatiji i političkoj osviještenosti - navodi Hadžikadić. 

On poziva Predsjedništvo BiH da jasno i snažno ukaže predstavnicima međunarodne zajednice na činjenicu da ništa što oni ne bi prihvatili u svojim državama, ne može da prođe ni u BiH.

- Sva politička rješenja u Bosni i Hercegovini moraju se bazirati na evropskim pravnim normama, poštujući presude ICTY i Međunarodnog rezidualnog mehanizma. Jednako, Bosna i Hercegovina je suverena država sa trenutno prenesenim unutrašnjim suverenitetom na Vijeće za implementaciju mira i Ured visokog predstavnika, čime je uloga međunarodne zajednice i drugih protagonista državnih i regionalnih politika još veća. Zbog svega navedenog, pozivam Predsjedništvo da pozovu međunarodnu zajednicu da podrže procese usmjerene na organizaciju i uređenje države u skladu s najvišim evropskim i standardima Vijeća Evrope - ističe Hadžikadić.

Također, poziva visokog predstavnika da u skladu sa svojim ovlastima donese zakon o zabrani negiranja genocida i na taj način pokaže da neće biti podjela u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Platforme za progres.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana