Stranačke aktivnosti     | 13.04.2021. 14:40 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Vildana Alibabić: Rad Skupštine USK od jučer je protivustavan

Na jučer održanoj sjednici Skupštine USK usvojene su i Izmjene poslovnika o radu Skupštine. Vildana Alibabić, zastupnica Naše stranke, Izmjene smatra protuustavnim.

„Izmjenama su date ovlasti kolegiju Skupštine da utvrdi dnevni red, a da zastupnici ne mogu raspravljati o tome na samoj sjednici, već samo o eventualnim dopunama.

Niti u jednoj predstavničkoj demokratiji ne postoji tijelo koje radi po dnevnom redu koji mu je usvojilo drugo tijelo. Ni u kom slučaju ne može jedno pomoćno tijelo kao što je Kolegij imati dominantniju poziciju od Skupštine. Ovim izmjenama se otimaju ustavne ovlasti koje ima najviše zakonodavno tijelo Kantona, a sami zastupnici se dovode u neravnopravan položaj. Na primjer, zastupnici koji nemaju klub ne mogu ni da sudjeluju na sjednicama Kolegija i nisu u istom položaju kao zastupnici koji pripadaju nekom klubu.

Izmjene poslovnika koje su jučer usvojene predstavljaju pravni nonsens, protivne su ustavnim principima, kao i praksama koje imamo u drugim predstavničkim tijelima, ne samo u BiH nego u svim predstavničkim i liberalnim demokratijama“, istakla je zastupnica Naše stranke u Skupštini USK.

Osim zastupnika skupštinske većine za sporne izmjene glasali su i po jedan zastupnik/ca iz inače opozicionih SDA i DF-a.

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'