Bosna i Hercegovina     | 13.04.2021. 14:56 |

SABNOR upozorio na rušenje historijskih simbola

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) upozorio je danas na rušenja historijskih simbola - spomenika, bista, ploča i ostalih obilježja posvećenih značajnim ličnostima narodnooslobodilačke borbe.

Kako navode u saopćenju, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo sve biste nemuslimana, a jedan broj i muslimana, su porušene. Neke od njih su razbijene, a neke su sačuvali pojedini direktori škola i institucija iz civilizacijskih razloga i ljudskih osjećaja prema dijelu historije.

Tokom opsade Sarajeva, između ostalih, nestala je bista Hasana Brkića, narodnog heroja, koji je bio jedan od najzaslužnijih aktera u borbi za priznavanje BiH kao federalne jedinice, odnosno njene državnosti.

Također, nestala je i bista Jusufa Džonlića istaknutog boraca, kao i bista narodnog heroja Manojla Popića koju je obnovio načelnik Općine Ilijaš 2005. godine da bi ponovo nestala 2006. godine.

Biste narodnim herojima Peri Kosoriću i Omeru Masliću također su nestale, a polomljene su spomen-ploče Ognjenu Prici i Slobodanu Pincipu Selji.

Uklonjen je spomenik Đuri Pucaru istaknutom revolucionaru, borcu i državniku, dok je bista narodnom heroju Petru Đokiću po okončanju agresije ponovo postavljena na postolje, a otuđena je 2010. godine.

Bista poeti i antifašisti Ivanu Goranu Kovačiću strušena je tokom rata i obnovljena sredstvima SABNOR-a Sarajevo. Gotovo sve biste ispred osnovnih škola po čijim je imenima škola imala naziv su porušene.

- U Sarajevu se povećava pritisak na antifašiste. Time je porušena jedna od osnovnih vrijednosti ovog grada otvorenog za sve ljude dobre volje - ocijenili su u SABNOR-u.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta