Bosna i Hercegovina     | 13.04.2021. 14:47 |

U TK razgovarano o pripremama za početak masovne imunizacije

FENA Saopćenje

TUZLA, 13. aprila (FENA) - Pripreme za početak masovne imunizacije građana na području Tuzlanskog kantona bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića, ministra zdravstva Bože Jurića i direktorice Zavoda za javno zdravstvo TK Majde Sarihodžić sa gradonačelnicima, načelnicima općina i predstavnicima jedinica lokalne samouprave sa područja tog kantona.

- Sastanak smo upriličili kako bi smo svi koordinirano i složno pristupili pripremama za masovnu imunizaciju, odnosno vakcinaciju naših građana, onda kada dobijemo dovoljnu količinu vakcina. Nemamo pravo da ne uspijemo. Ovaj proces moramo podjednako dobro provesti u svim sredinama jer neuspjeh i u jednoj od lokalnih zajednica značit će naš zajednički neuspjeh -  rekao je danas premijer Hodžić.

Ovaj projekat je ogroman u dvije dimenzije, jedna je broj stanovništva koje treba da prođe kroz taj proces, a druga je veliki značaj uspješne realizacije projekta, rečeno je danas. Zakonom o zdravstvenoj zaštiti u FBiH predviđeno je da zdravstvena zaštita na primarnom nivou, između ostalog, obuhvata i imunizaciju protiv zaraznih bolesti, te će težište provedbe tih aktivnosti biti oslonjeno na domove zdravlja na području tog kantona.

S obzirom na to da će za masovnu vakcinaciju domovi zdravlja i ambulante biti premale razmatrano je otvaranje punktova za vakcinaciju izvan domova zdravlja. 

Vakcine, koje su do sada pristigle na područje Tuzlanskog kantona, potrošene su na vakcinaciju prioritetnih grupa.

- Sutra očekujemo novi kontingent vakcine kineskog proizvođača od 1.790 vakcina koje će biti distribuirane po domovima zdravlja. Tim vakcinama će se u nekim većim lokalnim zajednicama nastaviti vakcinacija zdravstvenog osoblja, dok će u nekim općinama započeti i vakcinacija građana starijih od 60 godina - rekla je direktorica Sarihodžić.

Plan vakcinacije odredio je Federalni zavod za javno zdravstvo i dostavljen je na realiziraciju sa domovima zdravlja, kao ustanovama primarne zdravstvene zaštite i izravnim nosiocima procesa vakcinacije.

- Imajući u vidu da su Tuzlanski kanton i kantonalne institucije u ovom slučaju koordinirajući faktor, ukoliko u određenom momentu dobijemo veću količinu vakcina morat ćemo brzo reagirati i koordinirati sa lokalnim zajednicama. Upravo to je tema današnjeg sastanka da iznađemo potencijalne lokacije i tehnička rješenja za masovnu imunizaciju na terenu, s obzirom na to da su to aktivnosti koje se ne mogu provesti samo u okvirima medicinske struke, nego je potreban angažman šire društvene zajednice -  rekao je ministar Božić.

Gradonačelnik Imamović rekao je da je predloženo da se masovna vakcinacija obavi u velikoj dvorani Sportsko privredno kulturnog centra Mejdan. Dodao je i da je određeno šest ambulanti u kojima ima više mjesta za vakcinisanje i jedan objekat mjesne zajednice.

- Imamo i prostore 40 mjesnih zajednica koje ćemo koristiti kako se bude povećavao broj vakcina, a na kraju kada to bude količina vakcina da se može krenuti u zaista masovnu vakcinaciju stavit ćemo na raspolaganje i veliku dvoranu SKPC Mejdan - kazao je Imamović.

Tuzlanski kanton i sve kantonalne institucije će stajati na raspolaganju da pomognu u realizaciji svih neophodnih aktivnosti, ali aktivnosti koje slijede u narednom periodu prije svega su odgovornost ustanova primarne zdravstvene zaštite, rečeno je tokom današnjeg sastanka, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana