Kultura     | 13.04.2021. 14:39 |

Preminuo akademik Serafin Hrkać

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) Serafin Hrkać preminuo je danas u 79. godini.

Akademik Serafin Hrkać rođen je 1942. u Izbičnu, općina Široki Brijeg, BiH. Osnovnu školu završio je u Izbičnu, nižu gimnaziju i malu maturu u Lištici (Š. Brijeg), višu klasičnu gimnaziju u Sinju i Dubrovniku.

Filozofsko-teološki studij počeo je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu a završio na Pontificium Athenaeum Antonianum u Rimu. Za svećenika je zaređen 1966. Studij klasične filologije završio je u Rimu gdje je (1971.) i doktorirao.

Nostrifikacija akademskoga gradusa obavljena je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavao u Splitu, Visokom, Humcu kod Ljubuškog, Širokom Brijegu. Godine 1992. počeo je predavati latinski jezik na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a od 1995. latinski jezik i filozofiju na Pedagoškom fakultetu istog Sveučilišta.

Doktorat iz filozofije položio je na Filozofskom fakultetu Univerziterta u Sarajevu.

Bio je redoviti član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost (HDZU), direktor Instituta za latinitet te urednik naučnih izdanja u ZIRAL-u – izdavačkoj kući hercegovačkih franjevaca u Mostaru. Uz nastavni rad bavio se prevodilačkim i istraživačkim radom iz filologije, filozofije i leksikografije, te proučavanjem franjevačkog školstva u Bosni i Hercegovini. Objavio je više od 20 djela. Dobitnik je "Priznanja za jačanje i razvoj Sveučilišta u Mostaru" u povodu 35. obljetnice Sveučilišta u Mostaru. Godine 2014. dobio je i javno priznanje Zlatna plaketa "Grb Grada Širokog Brijega".

Sprovod akademika Serafina Hrkaća bit će obavljen u srijedu, 14. aprila na groblju Mekovac u Širokom Brijegu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'