Bosna i Hercegovina     | 13.04.2021. 12:49 |

KS - Neće biti izmjena zakonske regulative u korist obrtnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Neće biti izmjena zakonske regulative u korist obrtnika, saopćila je pres-služba Kantona Sarajevo nakon što Federalna vlada nije prihvatila inicijativu Vlade Kantona koju je iniciralo kantonalno Ministarstvo privrede.

Naime, kantonalna vlada je na inicijativu Ministarstva privrede, na redovnoj sjednici 4. februara ove godine zatražila hitnu izmjenu zakonske regulative za obračun doprinosa obrtnika u Federaciji BiH.

Prema saopćenju, u obrazloženju koje je Vlada Kantona uputila Vladi FBiH, traži se, u skladu s Pravilnikom o načinu obračunavanja i uplate doprinosa, hitna izmjena i utvrđivanje nove osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2021. godinu, te vezivanje  osnovica obrtnika za minimalnu satnicu a ne prosječnu plaću, kako bi se izbjeglo eventualno povećanje iznosa doprinosa za obrtnike u Federaciji BiH u 2021. godini.

U odgovoru Vlade FBiH, koji je zaprimilo Ministarstvo privrede KS, stoji da se Vlada FBiH na sjednici održanoj 25. marta 2021. godine izjasnila da ne prihvata inicijativu.

U obrazloženju se navodi da od 1. januara 2009. godine, kada je stupio na snagu Zakon o porezu na dohodak, u FBiH je u primjeni bruto sistem oporezivanja.

- Kako obrtnici ostvaruju dohodak i poreski su obveznici, a ne isplaćuje im se plaća koja je osnov za obračun doprinosa, onda je Zakonom propisan način utvrđivanja osnovice za obračun doprinosa obrtnika, a ministar finansija krajem tekuće za narednu godinu propisuje mjesečne osnovice za obračun doprinosa, i to na bazi prosjeka bruto plaća isplaćenih u FBiH za prvih devet mjeseci prethodne godine - navedeno je u obrazloženju Vlade FBiH.

Dalje je istaknuto da je iznos doprinosa koje su obrtnici bili dužni uplatiti u posljednih šest godina rastao simbolično, i to u prosjeku od 3,30 KM do 8,80 KM ovisno o vrsti djelatnosti obrtnika i načinu plaćanja poreza na dohodak.

Također, kao jedan od razloga odbijanja zahtjeva Vlade KS, navedene su i prakse zemalja u okruženju koje na isti način kao i Vlada FBiH utvrđuju osnovice za obračun i plaćanje doprinosa, s tim da su, kako navode, u zemljama u regionu, osnovice u nominalnim iznosima znatno više jer su im i prosječne bruto plaće više nego u Federaciji Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana