Svijet     | 13.04.2021. 10:54 |

Novi čelnik Pentagona Lloyd Austin u inauguralnoj posjeti Evropi

FENA Internet

BERLIN, 13. aprila (FENA) – Gotovo godinu dana nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump naredio hiljadama američkih vojnika da napuste Njemačku, dovršavajući niz nazadaka u američkim odnosima s velikim saveznicima, ministar odbrane Lloyd Austin započeo je inauguralnu posjetu Evropi kako bi ojačao savezništvo koje je kamen temeljac poretka stvorenog nakon Drugog svjetskog rata.

Austin je doputovao u Berlin u ponedjeljak, u vrijeme izbijanja nove krize s Iranom, koji je ponedjeljak  optužio Izrael za nedavni napad na podzemno nuklearno postrojenje Natanz. Izrael nije ni potvrdio ni negirao vlastitu umiješanost, ali napad, ipak, prijeti aktuelnim pregovorima u Beču s evropskim silama oko ugroženog nuklearnog sporazuma svjetskih sila s  Teheranom.

Također je na dnevnom redu Austinove posjete smjer američkih vojnih obavezivanja u Evropi u vrijeme rastuće zabrinutosti mogućom ruskom vojnom intervencijom na periferiji NATO-a, uključujući gomilanje ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice. Američki državni sekretar Antony Blinken otputovao je u Evropu kako bi raspravljao s američkim saveznicima o situaciji u Ukrajini kao i o razmišljanjima američke administracije o povlačenju vojnika iz Afganistana.

Sjedinjene Države također traže evropsku podršku njihovom pristupu u suprotstavljanju Kini širom svijeta i o naporima na obnovi međunarodnog sporazuma koji limitira iranski nukleani program.

Austin je stigao u njemačku prijestonicu Berlin u ponedjeljak navečer i danas će održati razgovore s visokim njemačkim zvaničnicima. Također će u ovoj sedmici obići sjedište NATO-a u Belgiji i sastat će se s britanskim vojnim zvaničnicima u Londonu. Započeo je turneju u nedjelju u Izraelu, gdje je istaknuo američku podršku u susretima s premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom odbrane Bennyjom Gantzom.

Austin, bivši vojni general s četiri zvijezdice, čiji je angažman u inostranstvu prvenstveno bio u Iraku, najvjerovatnije će pružiti uvjeravanja njemačkim zvaničnicima o namjerama Bidenove administracije da zadrži vojnike u Njemačkoj, iako je njihova brojka tema rasprava u okviru mjesec dana dugog globalnog razmatranja razmještaja američkih vojnika.  Prošle je godine Trump naredio da njihova brojka u Njemačkoj bude smanjena na oko 12.000 ljudi sa sadašnjih oko 24.000.

U prvoj posjeti sjedištu NATO-a u Bruxellesu otkako je preuzeo dužnost, Austin će se sastati s generalnom sekretarom Jensom Stoltenbergom,  koji je objavio dan inauguracije predsjednika Joa Bidena „početkom novog poglavlja u transatlanskom savezništvu“, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom