Svijet

Rim - Italijanska policija blokirala proteste vlasnika restorana i teretana

Internet, Foto Fena/Ilustracija

RIM, 12. aprila (FENA) - Policija u Rimu spriječila je stotine ljutitih vlasnika restorana i teretana da dođu do trga ispred italijanskog parlamenta dok se frustracija povećava u poslovnom sektoru tokom višesedmičnog lockdowna.

Demonstranti su u ponedjeljak izašli na ulice tražeći da vlada ukine uredbu kojom se zabranjuje restoranima, kafićima i barovima da nude usluge posluživanja, javlja AP.

Vlasnici kažu da vladina obećanja o nadoknadi izgubljenih prihoda nisu dovoljna za prehranu njihovih porodica i nastavak plaćanja radnika na platnim spiskovima.

Vlasnici teretana, kino dvorana, muzeja, pozorišta i koncertnih dvorana žale se da nisu dobili precizan datum kada mogu otvoriti svoja vrata za javnost.

Premijer Mario Draghi kaže da će se, ukoliko se situacija sa COVID-19 brzo ne popravi i ne ubrza tempo vakcinacije, ograničenja za objedovanje u restoranima zadržati barem tokom ovog mjeseca. Nakon što im je onemogućeno da protestuju pred parlamentom, mnogi demonstranti preselili su se na ogromni Narodni trg kako bi nastavili svoj protest.

(FENA) M.B.