Bosna i Hercegovina     | 12.04.2021. 16:42 |

Usvojen ovogodišnji budžet Unsko-sanskog kantona u iznosu od 235 miliona KM

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 12. aprila (FENA) - Budžet Unsko-sanskog kantona (USK) za 2021. godinu iznosi 235 miliona KM, a usvojen je na današnjoj redovnoj sjednici Kantonalne skupštine sa 16 zastupničkih glasova. Današnje usvajanje Prijedloga budžeta svojim glasovima omogućili su i zastupnik Demokratske fronte (DF) Amir Murić i članica Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bernada Kličić, koji do sada nisu bili dio aktuelne skupštinske većine.

"Svoj glas za ovogodišnji Prijedlog budžeta nisam uvjetovao ničim, već sam to prvenstveno uradio zbog budžetskih korisnika i financijske deblokade kantona. Naravno, ne odbacujemo mogućnost naknadnih razgovora o određenim kadrovskim rješenjima i djelimičnoj rekonstrukciji Vlade Unsko-sanskog kantona", izjavio je Murić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić izrazio je zadovoljstvo usvajanjem budžeta, okarakterisavši ga prikladnim trenutnim okolnostima.

"Radimo u skladu s mogućnostima i tako ćemo nastaviti. Neće biti nikakvih nerealnih poteza i megalomanskih zahvata, jer smo itekako svjesni trenutnog vremena i svega što ono donosi. Prilikom pripreme budžeta vodili smo računa o svim budžetskim korisnicima, potrebama zdravstvenih ustanova, policijskih službenika, privrednika, poljoprivrednika, zaposlenih u obrazovanju i svih ostalih. Sada se posvećujemo konkretnom radu, ili bolje reći nastavljamo gdje smo stali", riječi su premijera Ružnića.

Članovi Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Unsko-sanskog kantona nisu podržali Prijedlog budžeta za 2021. godinu, jer je prema njihovim riječima nerealan i "prenapuhan".

"Naš stav je od početka jasan, jer nismo imali priliku sudjelovati u kreiranju budžeta, odnosno sugerisati kako pomoći resorima koji su ugroženi posljedicama pandemije koronavirusa. Ukazali smo na opasnost da ne dođe do aranžmana s MMF-om, te upitne realizacije planiranog kreditnog zaduženja, čime bi ostali bez 40 miliona maraka planiranih u ovom budžetskom prijedlogu. Moramo istaći i da je prošlogodišnje izvršenje budžeta bilo oko 200 miliona, uključujući i 24 miliona maraka s federalnog nivoa. To dovoljno govori o realnosti ovogodišnjeg iznosa budžeta u vrijeme pandemije koronavirusa", kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDA Jasmin Musić.

Dodao je i kako još uvijek ne može komentarisati motive djelovanja stranačke kolegice Kličić, osim da je ono u suprotnosti sa stavovima i postupanjem i Zastupničkog kluba SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona, kao i Kantonalnog odbora stranke.

U nastavku današnje sjednice raspravljat će se i o visini ovogodišnje zdravstvene premije, Programu rada Javne ustanove "Kantonalni fond za pomoć u stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju boračkih populacija, te Prijedlogu odluke o izmjenama i dopune Odluke o obimu prava na korištenje ortopedskih pomagala.

Istaknuto je da će se po hitnom postupku već danas ili sutra raspravljati i o Programu rada Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, čim dobije saglasnost Upravnog odbora, odnosno Kantonalne vlade.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana