Bosna i Hercegovina     | 12.04.2021. 15:12 |

Obuća: Poštovati mjere i  boriti se za što veću količinu vakcina za BPK-a

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12. Aprila (FENA) - Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća organizirala je danas sastanak s menadžmentom javnih zdravstvenih ustanova na kojem je analizirana trenutna epidemiološka situacija na području kantona te sagledane potrebe i dogovorene naredne aktivnosti u borbi protiv pandemije COVID- 19.

Sastanku s menadžentom Kantonalne bolnice Goražde, Doma zdravlja „dr.Isak Samokovlija“ Goražde, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde prisustvovao je i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović.

Konstatirano je da je trenutno epidemiološka situacija na području BPK-a poboljšana zbog smanjenja broja novozaraženih osoba te su analizirane potrebe zdravstvenih ustanova za kisikom, lijekovima i kadrom. Naglašeno je da su Vlada i Zavod zdravstvenog osiguranja BPK u periodu od 18.marta do danas za podršku radu zdravstvenih ustanova u borbi protiv koronovirusa izdvojili preko 80.000 KM.

„U prethodnom periodu od Vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja odobrili smo najprije 45.000 KM, zatim iz budžeta Vlade 5.000 KM, a u petak je Upravni odbor Zavoda zdravstvenig osiguranja donio još jednu odluku da se interventno djeluje s dodatnih 35.000 KM i to 25.000 za Kantonalnu bolnicu, a 10.000 KM za Dom zdravlja Goražde kako bi se pokrile potrebe za nabavku kiseonika, lijekova i troškova angažiranja dodatnog kadra, prije svega, pulmologa koji je angažovan kako u Domu zdravlja, tako i u Kanotnalnoj bolnici Goražde“ - precizirala je premijerka BPK-a Aida Obuća.

Naglasila je da je stanje s kiseonikom i lijekovima u bolnici trenutno zadovoljavajuće, a da se i dalje šalju zahtjevi za nabavku novih lijekova, prvenstveno onih kojih nema na tržištu.

„Uspostavili smo komunikaciju i sa UNDP-om, jer imamo potpisan sporazum sa tom međunarodnom organizacijom pa ćemo i preko UNDP-a dobiti značajnu količinu lijekova za Kantonalnu bolnicu Goražde“- istakla je Obuća.

Na sastanku je bilo riječi i o Planu vakcinacije kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, koji se provodi u skladu sa dinamikom dopremanja vakcina.

„Razgovarali smo i o zahtjevima koji su nam uputili Udruženje novinara, Sindikat policije i državnih službenika. Ono što nam je naš epidemiolog rekao jeste da se svi oni trebaju prijaviti, jer su u trećem redu prioriteta kad je u pitanju vakcinacija, zajedno s prosvjetnim radnicima, što znači prioritet nam je zadržati ovakav trend, raditi na poštivanju već donesenih mjera i boriti se za što veću količinu vakcina koje će doći u BPK-a“- kazala je premijerka BPK Goražde.

Na važnost poštivanja epidemioloških mjera, ukazao je i direktora Doma zdravlja „dr.Isak Samokovlija“ Goražde dr. Edin Čengić.

„Zahvaljujući mjerama koje je Vlada donijela, koje nisu resktriktivne ni blizu kao što je to u drugim kantonima, što je jako bitno s ugla gledanja privrednih tokova, mi smo došli u povoljnu situaciju da ove zadnje dvije sedmice imamo povoljan trend i ukoliko se mjere i njihova kontrola nastave još dvije sedmice, imat ćemo manje od 100 ili više zaraženih, što je u odnosu na ono kako je bilo, bitno rasterećenje za cijeli zdravstveni sistem“- naglasio je on.

Vakcinacijom građana BPK-a, kao i daljim poštivanjem svih epidemioloških mjera može se prevenirati neki naredni val, možda ne potpuno da do njega ne dođe, ali sigurno da ne bude blizu, kao što je bio ovaj s velikim brojem oboljelih, s velikim brojem hospitalizirinih i velikim brojem umrlih, naglašeno je između ostalog na današnjem sastanku.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'